Ta sveža in rahla tortica je kot nalašč za vse tiste, ki niste vešči peke, a bi vseeno radi pripravili okusno sladico. Kombinacija jagod in kokosa po navadi navduši vsakega sladkosnedega jedca.
Za tortico premera 18 cm potrebujemo:
za piškotno osnovo: 180 g ovsenih piškotov s sezamom (Lidl), 80 g masla (v tekočem stanju),
za kremo: 250 ml smetane za stepanje, 250 g mascarpone sira, 3 lističe želatine, 20 ml mleka, po želji 2 jž sladkorja v prahu
za jagodni pire: 500 g jagod, 80 g sladkorja v prahu, 1/2 limone, 1 listič želatine (pogojno)
50 g mletega kokosa, 25 g jedilnega škroba, nekaj jagod za dekoracijo, 100 g bele čokolade
Poleg tega potrebujemo še: pekač z malce višjim obodom, peki papir in acetatno folijo
Priprava:
- Dno pekača obložimo s peki papirjem. Notranji del oboda pa obdamo z acetatno folijo. Vrhnji jagodni preliv se namreč ne sme pretirano strditi, zato ga acetatna folija zadržuje do razreza torte. V kolikor pa želite trden jagodni pire, pa vanj na koncu vmešajte še en listič želatine, ki ga predhodno namočite in ožamete.
- Piškote zmeljemo v prah (lahko v multipraktiku, v kolikor ga nimamo uporabimo lesen, kuharski valjar).
- Raztopimo maslo in ga ohladimo. Nato ga prilijemo k piškotom v prahu in premešamo. Nadevamo na dno pekača in s hrbtno stranjo žlice maso poravnamo. Za pol ure postavimo v hladilnik, da piškotna masa zatrdi.
- Tri (3) lističe želatine namočimo v mrzli vodi in jih pustimo, da se zmehčajo (po navodilih proizvajalca).
- Medtem stepemo sladko smetano, da postane kompaktna,
- Nato vanjo vmešamo mascarpone sir. Po okusu dodamo 2 jušni žlici sladkorja (lahko izpustimo).
- Segrejemo mleko in v njem raztopimo ožeto želatino.
- Mleko z želatino narahlo vmešamo v kremo.
- Postavimo v hladilnik.
- Pripravimo v jagodni pire. 3 – 4 jagode prihranimo za okrasitev torte. Jagode operemo in očistimo. Narežemo jih na polovico. Dodamo sok iztisnjene polovice limone in sladkor v prahu.
- S paličnim mešalnikom obdelamo v gladek pire.
- Kremo vzamemo iz hladilnika in razdelimo na polovici.
- V prvo polovico vmešamo polovico jagodnega pireja. Polovico shranimo v hladilnik, saj bomo pripravili še glazuro.
- V drugo polovico vmešamo mleti kokos.
- Piškotno dno vzamemo iz hladilnika in nadevamo kreme.
- Začnemo s kokosovo kremo. Poravnamo.
- Nato dodamo jagodno kremo in poravnamo.
- Pokrijemo s prozorno folijo za živila in čez noč postavimo v hladilnik.
- Naslednje jutro najprej segrejemo drugo polovico jagodnega pireja. Nato vanj vmešamo jedilni škrob in z ročno metlico dobro premešamo, da ni grudic. Ohladimo.
- Raztopimo belo čokolado.
- Ko je jagodni pire ohlajen, vzamemo torto iz hladilnika.
- Po vrhu prelijemo jagodni pire.
- S stopljeno belo čokolado oblikujemo vzorce. Lahko uporabimo tudi leseno nabodalce in oblikujemo vzorec.
- Model s torto spet pokrijemo s prozorno folijo za živila in postavimo še za tri ure v hladilnik.
- Ko torto postrežemo, jo predenemo na večji servirni krožnik in šele nato odstranimo acetatno folijo. Okrasimo z nekaj jagodami. Če v jagodno glazuro nismo dodali lističa želatine (jaz nisem, ker sem želela tekoč preliv), bo namreč glazura malce stekla čez rob.
0 comments on “Jagodna tortica brez peke”Add yours →