“Korneti” iz nadevanih tortilj

Le čigavega pogleda ne pritegnejo pisano nadevane tortilje? In koga ne premami njihov okus? Tudi jedi s tortiljami so postale med najbolj priljubljenimi tujimi jedmi v Sloveniji. Gre za okrogel, zelo tanek pšenični ali koruzni »kruh« brez kvasa, ki je osnova za veliko različnih jedi.

Za 4 – 6 tortilj potrebujemo: 350 g mletega mesa (svinjina ali mešano svinjina in govedina), 1 manjša čebula, 1 strok česna, olje. sol, poper, ½ jž  paradižnikove mezge, 1 skodelica paradižnikove omake, 240 g sira (cheddar, gauda, …), 1 manjša konzerva koruze, 1 manjša konzerva rdečega fižola, 1 večja zelena paprika, 1 – 2 paradižnika, 1 rdeča čebula, šopek svežega peteršilja, mleti čili, čili omaka, kislo smetano

Priprava:

  1. V ponvi na vroči maščobi popražimo čebulo ter dodamo mleto meso.
  2. Pražimo ga toliko časa, da izpari voda. Nato dodamo strt strok česna.
  3. Solimo in popramo ter pokrito dušimo 25 minut. Po potrebi dodajmo vodo.
  4. Dodamo paradižnikovo mezgo in malo vode ter pokuhamo, da se omaka zgosti.
  5. Pripravimo paradižnikovo omako po okusu oziroma uporabimo že pripravljeno.
  6. Koruzo in rdeč fižol odcedimo ter operemo pod tekočo vodo.
  7. Očistimo in operemo papriko in paradižnik. Oboje narežemo na majhne kocke.
  8. Očistimo še rdečo čebulo in jo prav tako narežemo na majhne kocke.
  9. Sir grobo naribamo.
  10. Pečico segrejemo na 200°C in pripravimo pekač v katerem bomo nadevane tortilje pekli.
  11. Vsako tortiljo najprej namažemo s paradižnikovo omako, dodamo praženo mleto meso, na kocke narezano zelenjavo, koruzo, fižol ter nariban sir.
  12. Tortiljo prepognemo na pol ter jo zavijemo v konus – kornet.
  13. Nadevane tortilje postavimo v pekač. Vsako premažemo z žlico kisle smetane, malce paradižnikove omake ter posujemo z mletim čilijem, nekaj zelenjave ter z ribanim sirom.
  14. Postavimo v ogreto pečico, na srednji nivo in pečemo 20 – 25 minut.
  15. Pekač z nadevanimi tortiljami vzamemo iz pečice ter jih razdelimo na servirne krožnike.
  16. Na krožniku posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem in prelijemo s čili omako.
  17. Ponudimo še vroče.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on ““Korneti” iz nadevanih tortiljAdd yours →

Dodaj odgovor