Lazanja z jajčevci

Klasično mesno lazanjo lahko pripravimo tudi v brezmesni različici. Meso sem tokrat nadomestila z rezinami blanširanih jajčevcev in nastala je okusna brezmesna lazanja.

1 večji jajčevec ali 2 manjša, 300 g mehkega sira (tilzit ali trapist), 100 g ribane mozzarelle, riban parmezan, 10 svežih jajčnih listov za lazanjo, sol

Za paradižnikovo omako: 1 škatlo paradižnikov pelati, nekaj svežih listov bazilike, 2 ščepa sušene bazilike, 1/2 čebule, 2 jž olivnega olja, 1 čž sladkorja, 3 ščepci soli, 1 jž mleka

Za bešamel: 3 cm rezino masla, 4 jž moke, 4 – dl mleka, ščepec soli in muškatni orešček

Priprava

1.Najprej pripravimo paradižnikovo omako.

Paradižnike vrste pelati narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo olje in dodamo drobno nasekljano čebulo. Ko čebula zarumeni, dodamo paradižnike skupaj s tekočino. Nato dodamo sladkor in sol ter svežo in sušeno baziliko. Pustimo, da vre na srednji temperaturi. Po približno 20 minutah dodamo mleko in kuhamo še dobrih 10 minut odkrito, da se omaka rahlo zgosti. Tik pred koncem poskusimo, če je morda še kisla, ji dodamo še malo sladkorja oziroma, če nam ni dovolj slana, dodamo še malo soli.

2. Jajčevce operemo, odstranimo vrhnji del s pecljem. Narežemo ga na dober centimeter debele rezine (kroge, po širini). Blanširamo jih v slanem kropu, nato jih dobro odcedimo.

3. Nato pripravimo bešamel.

Maslo raztopimo in vanj vsujemo vso moko naenkrat. Z metlico dovolj hitro mešamo, da ne nastanejo grudice. Mešamo toliko časa, da moka postane zlate barve. Nato dolijemo mleko ter brez prestanka hitro mešamo. Dodamo sol. Omako zgostimo po želji, vendar naj ne bo preveč gosta. Ko je končana, nekje 4-5 minut mešanja na rahli temperaturi, začinimo še z muškatnim oreščkom.

4. Medtem naribamo še mehki sir in parmezan, mozzarello dobimo že naribano in ta je boljša za lazanjo, saj ne vsebuje tekočine, ampak je suha.

5. Sledi zlaganje sestavin v pekač. Najbolje je, da uporabimo ognjevarnega iz keramike.

6. Na dno pekača položimo najprej dva lista sveže jajčne lazanje tako, da pokrijeta celotno dno pekača.

7. Sledijo plasti sestavin po zaporedju, in sicer:

  • bešamel
  • blanširani jajčevci
  • paradižnikova omaka
  • mešanica mehkega sira in mozzarelle
  • ponovno dva lista sveže jajčne lazanje
  • ….ponavljamo s sestavinami do porabe, zadnje nadevanje ostane brez listov lazanje.

8. Lazanjo v pekaču postavimo v prej ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj, na srednje rešeto in pečemo 25 – 30 minut. Vrhnja plast mora biti lepo zapečena, zlato – rjave barve.

9. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred razrezom pustimo 5 minut, da rahlo zakrkne.

10. Ko lazanjo serviramo na krožnik, jo posujemo z ribanim parmezanom in nekaj lističi sveže bazilike.

0 comments on “Lazanja z jajčevciAdd yours →

Dodaj odgovor