Liker Fichi d’India (kaktusovi cvetovi)

Liker Fichi d’India (kaktusovi cvetovi) je nežen liker, sladkega okusa. Ima poseben, nežen okus. Narejen je iz cvetov kaktusa. Pri nas jih poznamo pod imenom opuncije ali indijske fige. Pri nas cvetove dobite v večjih trgovinah. Jaz sem te cvetove dobila iz Sardinije. V Italiji pa so značilni tudi za Sicilijo.

kaktusovi cvetovi
Potrebujemo (za cca1,5 litra):

500 ml domačega žganja, 1 kg kaktusovih cvetov, 500 ml vode, 400 gr sladkorja

Potrebujemo še večjo stekleno posodo s pokrovom, da jo lahko dobro zapremo in stekleničke za liker.

Uporabimo vse tri barve cvetov kaktusa, rumene, oranžne in rdeče. Pazimo pa, da sadeži niso preveč mehki, tako bomo dobili prosojen liker. Cvetove kaktusa pazljivo olupimo, saj imajo trnje. Narežemo na kolobarje in postavimo v stekleno posodo. Prelijemo z žganjem in neprodušno zapremo. Tako zaprto pustimo stati 7 dni.

očiščeni in narezani kaktusovi cvetovi

Po sedmih dneh precedimo skozi zelo gosto sito ali pa uporabimo sterilno gazo. Sadež zavržemo.

V drugem loncu zmešamo vodo in sladkor. Segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Počakamo, da se sladka voda popolnoma ohladi. Nato jo prelijemo k žganju in premešamo. Pustimo, da počiva 1 uro.

Pripravljen liker prelijemo v stekleničke. Shranite ga v hladen prostor. Liker mora v stekleničkah počivati še 1 mesec, da razvije popoln okus. Odprtega hranite v hladilniku.

Liker ponudite po obroku kot digestiv.

 

 

 

0 comments on “Liker Fichi d’India (kaktusovi cvetovi)Add yours →

Dodaj odgovor