Mešana solata s pomarančo

V zimskem času, ko smo še toliko bolj podvrženi raznim virusnim obolenjem, je še toliko bolj pomembno, da zaužijemo več vitaminov v naravni obliki, ne samo tistih v obliki šumečih dodatkov, ki jih raztopimo v kozarcu vode. Zato je zelo priporočljivo, da v vsakem letnem času uživamo čimbolj sezonska živila. In v tem času najdemo kar nekaj živil, ki so polna svežih vitaminov, ki krepijo naše telo ter naš imunski sistem.

Mešana solata s pomarančo Foto: Selma Bizjak

Potrebujemo (količino prilagodite številu jedcev): motovilec, zimska kodrasta endivija ali frizijka, rdeč zimski radič, gomolj sladkega komarčka, 1 večji korenček, pomaranča, granatno jabolko

Jogurtov preliv za 2 osebi: 1 dl navadnega polnomastnega jogurta, 1 jušna žlica oljčnega olja, 1 čajna žlička gorčice, nekaj kapljic sveže iztisnjenega limoninega soka, ščepec soli

Opcijsko: Perle balzamičnega kisa iz Modene (kupite jih lahko v Okusi Italije)

Priprava:

  1. Najprej pripravimo preliv za solato.
  2. Za 2 osebi v skodelici zamešamo jogurt, oljčno olje, limonin sok, gorčico in sol.
  3. Očistimo vse vrste solat in jih operemo ter odcedimo na cedilu.
  4. Gomolj sladkega janeža očistimo, odstranimo poškodovane dele.
  5. Gomolj prerežemo na pol in ga narežemo na res zelo tanke rezine.
  6. Vrh sladkega koromača prihranimo za dekoriranje solatnega krožnika.
  7. Korenček ostrgamo ter narežemo oziroma naribamo na tanke, poševne kolobarje.
  8. Olupimo pomarančo in jo narežemo na ne preveč široke kolobarje, katere potem razdelimo na manjše kose.
  9. Olupimo granatno jabolko in očistimo zrnca.
  10. Na krožnik najprej postavimo motovilec, kodrasto endivijo (ali frezijko, vrsto izberemo po želji, rdeč zimski radič), dodamo kolobarje korenčka, nalistan gomolj sladkega janeža, koščke kolobarjev pomaranče in zrna granatnega jabolka.
  11. V skodelici ponudimo preliv, ki si ga vsak doda po želji oziroma okusu.
  12. Po želji lahko solato še dodatno solimo.
  13. Solato ponudimo kot samostojen krožnik s kosom kruha ali kot prilogo glavni jedi.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Mešana solata s pomarančo Foto: Selma Bizjak
Mešana solata s pomarančo Foto: Selma Bizjak

0 comments on “Mešana solata s pomarančoAdd yours →

Dodaj odgovor