V zimskem času, ko smo še toliko bolj podvrženi raznim virusnim obolenjem, je še toliko bolj pomembno, da zaužijemo več vitaminov v naravni obliki, ne samo tistih v obliki šumečih dodatkov, ki jih raztopimo v kozarcu vode. Zato je zelo priporočljivo, da v vsakem letnem času uživamo čimbolj sezonska živila. In v tem času najdemo kar nekaj živil, ki so polna svežih vitaminov, ki krepijo naše telo ter naš imunski sistem.
Potrebujemo (količino prilagodite številu jedcev): motovilec, zimska kodrasta endivija ali frizijka, rdeč zimski radič, gomolj sladkega komarčka, 1 večji korenček, pomaranča, granatno jabolko
Jogurtov preliv za 2 osebi: 1 dl navadnega polnomastnega jogurta, 1 jušna žlica oljčnega olja, 1 čajna žlička gorčice, nekaj kapljic sveže iztisnjenega limoninega soka, ščepec soli
Opcijsko: Perle balzamičnega kisa iz Modene (kupite jih lahko v Okusi Italije)
Priprava:
- Najprej pripravimo preliv za solato.
- Za 2 osebi v skodelici zamešamo jogurt, oljčno olje, limonin sok, gorčico in sol.
- Očistimo vse vrste solat in jih operemo ter odcedimo na cedilu.
- Gomolj sladkega janeža očistimo, odstranimo poškodovane dele.
- Gomolj prerežemo na pol in ga narežemo na res zelo tanke rezine.
- Vrh sladkega koromača prihranimo za dekoriranje solatnega krožnika.
- Korenček ostrgamo ter narežemo oziroma naribamo na tanke, poševne kolobarje.
- Olupimo pomarančo in jo narežemo na ne preveč široke kolobarje, katere potem razdelimo na manjše kose.
- Olupimo granatno jabolko in očistimo zrnca.
- Na krožnik najprej postavimo motovilec, kodrasto endivijo (ali frezijko, vrsto izberemo po želji, rdeč zimski radič), dodamo kolobarje korenčka, nalistan gomolj sladkega janeža, koščke kolobarjev pomaranče in zrna granatnega jabolka.
- V skodelici ponudimo preliv, ki si ga vsak doda po želji oziroma okusu.
- Po želji lahko solato še dodatno solimo.
- Solato ponudimo kot samostojen krožnik s kosom kruha ali kot prilogo glavni jedi.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Mešana solata s pomarančo”Add yours →