Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je jed, ki jo sicer pripravljamo v hladnejših dneh, a prileže se tudi spomladi. Ohrovt je vir zdravja, antioksidant. Lahko ga uživamo surovega ali kuhanega.

Potrebujemo (za 4 osebe):

1 srednje veliko svežo glavo ohrovta, voda, 4-5 krompirjev (500 gr), strok česna, kumino, olje, moko, sladko rdečo mleto papriko, domačo mešanico jušnih začimb, sol.

Ohrovt očistimo, narežemo na kocke in ga operemo. V slanem kropu, kateremu smo dodali strt strok česna in kumino (po želji uporabimo mleto ali v zrnju), naj vre 10 minut. Medtem v drugem loncu kuhamo na kocke narezan krompir. Ko je mehak, odlijemo nekaj vode in ga zmečkamo s tlačilko za krompir. Dodamo ohrovt in nekaj vode, v kateri se je ohrovt kuhal.

Pripravimo prežganje. Na maščobi prepražimo 2 žlici moke, ko rahlo zarumeni odstavimo in malce ohladimo, nato dodamo 2 kavni žlički sladke rdeče mlete paprike. Dobro premešamo in dodamo v enolončnico. Po okusu solimo in dodamo mešanico jušnih začimb. Pustimo, da rahlo vre 10 minut, nato odstavimo.

Ob serviranju lahko ponudimo žlico kisle smetane. Prav tako lahko v enolončnico narežemo koščke slanine.

Kot vsaka enolončnica, je tudi ohrovtova dobra še naslednja dva dni, če jo hranimo v hladilniku in če jo prej ne pojemo.

Med kuhanjem ohrovta lahko njegov neprijeten vonj omilimo tako, da kuhamo pokritega. Sicer pa ta vonj izgine, ko je enolončnica kuhana in uživamo v njenem dobrem okusu.

Tisti, ki ne uporabljate prežganja iz moke, le tega nadomestite s kakšnim krompirjem več in v enolončnico med kuhanjem dodajte žličko olja.

Ohrovt naj bi izviral iz Sredozemlja.

Je bogat vir vitaminov C, E, B in K, kalcija, fosforja, magnezija, železa, kalija, betakarotena, folne kisline, joda.

Ko kupujemo ohrovt pazimo, da so listi čvrsti, to pomeni, da je svež.

0 comments on “Ohrovtova enolončnicaAdd yours →

Dodaj odgovor