Orehova potička ali orehova prepletenka

Za dve potički potrebujemo:

520gr moke, 120gr stopljenega masla, 100gr sladkorja, 2 rumenjaka, 1 žlico ruma, ščepec soli ter za kvasec 250ml toplega mleka, 1 kocko svežega kvasa.

Za nadev: 250gr mletih orehov, 250ml mleka, 35g masla, 1 rumenjak, 110gr sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 žlica ruma, 1 beljak, cimet po okusu, malce limoninega soka.

Dodatno še eno jajce in olje za premaz ter sladkor v prahu za posip.

Najprej pripravimo kvasec, da vzhaja.

V skledo damo vse ostale sestavine za testo ter na koncu še kvasec. Skledo pokrijemo, jo damo na toplo in počakamo, da vzhaja 50 minut.

Medtem pripravimo orehov nadev. V lonec prelijemo mleko, dodamo sladkor ter vanili sladkor in mleko segrejemo. Ko zavre v mleko dodamo orehe, med katere smo prej vmešali cimet. Na topli plošči oziroma na nizkem ognju orehe dobro premešamo s sladkim mlekom. Nato ugasnemo štedilnik in nadev rahlo ohladimo. Medtem stepemo sneg iz beljaka. V ohlajeno maso dodamo rumenjak, maslo, rum in limonin sok ter na koncu še beljakov sneg. Vse dobro premešamo.

Iz testa razvaljamo dva pravokotnika, ki ju namažemo vsakega s polovico nadeva. Testo zavijemo v rolo in predenemo v namaščen pekač za potico.

Tokrat sem eno oblikovala kot potico, drugo pa sem, ko je bilo testo z nadevom zarolano, po sredini prerezala skoraj do konca in nato prepletla dve polovici, da je nastala pletenka, ki razkriva svoj nadev.

V pekačih sem ju pustila vzhajati še 30 minut. Preden sem ju dala v pečico, sem ju premazala z mešanico razžvrkljanega jajca in olja.

Pečemo v ogreti pečici prvih 10 minut na 200°C, potem ju pokrijemo s peki papirjem in ju nadalje pečemo še 40-45 minut pri 180°C.

Pečeni posujemo s sladkorjem v prahu.

0 comments on “Orehova potička ali orehova prepletenkaAdd yours →

Dodaj odgovor