Panna cotta je znana italijanska sladica, ki je pripravljena iz kuhane oziroma zavrete smetane. Za izboljšanje okusa, ji dodamo burbonsko vanilijo. Postrežemo jo z različnimi, poleti predvsem sadnimi prelivi.
Potrebujemo: 500ml sladke smetane, 120gr sladkorja, 1 vrečkico bourbon vanilije, 1 žlico ruma, 3.5 lističe želatine
Za preliv potrebujemo: izbrano sadje, sladkor, limonin sok
Preliv lahko pripravimo iz različnega sadja, po našem okusu (jagode, breskve, maline, nektarine, hruške, grozdje, rabarbara,…).
Priprava:
- Liste želatine namočimo v hladno vodo.
- V lonec vlijemo smetano, dodamo sladkor, vanilijo in rum ter nenehno mešamo, da se sladkor ne sprime ter med mešanjem počakamo, da zavre.
- Nato temperaturo zmanjšamo in pustimo, da 10 minut rahlo vre.
- Med vrenjem večkrat premešamo.
- Liste želatine damo v hladno vodo.
- Po desetih minutah vrenja kuhano smetano odstavimo ter vanjo dodamo ožete lističe želatine.
- Z metlico smetano dobro premešamo, da se želatina raztopi.
- Smetano prelijemo v modelčke ali kozarček ter za vsaj 5 ur postavimo v hladilnik.
- Preden sladico postrežemo pripravimo preliv iz izbranega sadja.
- V loncu segrejemo sadje (jagodičje celo, večje sadje narezano na koščke), nekaj sladkorja ter par kapljic limoninega soka.
- Ohladimo in prelijemo čez panna cotto oziroma dodamo v kozarčke.
0 comments on “Panna Cotta”Add yours →