Jajčka v faširanem mesu (škotska jajca)

Škotska jajčka se praviloma delajo iz mletega in začinjenega mesa v klobasah. Sama jih pripravljam iz doma mletega mesa in začimb po svojem okusu. Sicer pa se tej jedi ponekod reče tudi ptičja gnezdeca, saj v sredini mesa vsebujejo predhodno kuhano jajce.

Za 6 škotskih jajc potrebujemo: 1 kg mletega mesa (jaz vedno uporabljam svinjsko meso, svinjsko stegno), 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 šopek sesekljanega peteršilja, 3 ščepe soli, poper, olje, 1 surovo jajce, 2 nekaj dni starani žemljici ali par rezin starega kruha, 6 olupljenih trdo kuhanih jajc!, krušne drobtine.

Skuhamo in olupimo 🙂 6 jajc. Na maščobi prepražimo čebulo, da postane lepo zlato rjava. Mleto meso solimo, popramo po okusu, dodamo strt česen, sesekljan peteršilj, maščobo in čebulo ter ožet star kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo ter dodamo še surovo jajce in še enkrat na rahlo premešamo. Vzamemo za razprto dlan mesne mase, na sredino postavimo jajce. Mesno maso lepo obložimo okrog jajca, da nastane krogla, ki jo povaljamo še v krušnih drobtinah. Škotska jajca polagamo v predhodno namaščen pekač. Enako obložimo še preostalih 5 jajc. Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico, najprej za 30 minut na 200 stopinj C, nato prilijemo zajemalko vode in pekač pokrijemo. Temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj C ter tako pečemo nadaljnih 40 minut, ko pekač spet odkrijemo in zadnjih 10 minut pečemo odkrito, da postane mesna skorjica prijetno hrustljava.

K škotskim jajcem ponudimo pražen krompir, na maslu dušeno zelenjavo ter po želji omako.

0 comments on “Jajčka v faširanem mesu (škotska jajca)Add yours →

Dodaj odgovor