Paradižnikova juha

Paradižnikova juha Foto: Selma Bizjak

Količina: za 4 osebe

Zahtevnost: Preprosto

Čas priprave: 40 minut

Sestavine:

  • 1 kg mesnatega, zrelega paradižnika
  • 2 sušena paradižnika
  • ½ manjše čebule
  • 1 strok česna
  • 2 dl zelenjavne jušne osnove
  • 6 – 8 dl vode
  • oljčno olje
  • šopek lističev bazilike
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Paradižnike očistimo, operemo, po želji olupimo in narežemo na manjše koščke. Postavimo jih na cedilo, da odteče odvečna voda.
  2. Medtem v loncu segrejemo oljčno olje, vanj takoj dodamo olupljen strok česna in ga pražimo toliko časa, da zadiši. Nato ga odstranimo in dodamo sesekljano čebulo. Počakamo, da zarumeni in dodamo na kocke narezan paradižnik. Nekaj minut pražimo, nato prilijemo 6 – 8 dl zelenjavne jušne osnove (odvisno od tega kako voden je paradižnik) in dodamo še sušen paradižnik. Pokrito, na zmerni temperaturi kuhališča, kuhamo 30 minut. Po želji s paličnim mešalnikom paradižnikovo juho spasiramo ali pa jo samo pretlačimo z vilicami. Odkrito kuhamo še 10 minut, da se juha zgosti.
  3. Solimo in popramo po okusu. Ko paradižnikovo juho serviramo v globoke krožnike, prilijemo še nekaj kapljic oljčnega olja in dodamo listič sveže bazilike. Poleg ponudimo opečene kruhke.

Dober tek!

Paradižnikova juha Foto: Selma Bizjak

Recept je nastal za tednik Domovina www.domovina.je

0 comments on “Paradižnikova juhaAdd yours →

Dodaj odgovor