Pastirska pita

Jed je zelo nasitna in jo zato ponudimo kot samostojno jed. V izvirnem receptu so za mesno plast v jedi uporablja mleto meso jagnjetine ali ovčetine. Ker pa omenjeni  vrsti pri nas v Sloveniji nista tako zelo pogosto na jedilniku ali morda sploh nista, sem v recept dodala tisti dve vrsti mesa, ki sta na naših jedilnikih najbolj pogosti. To sta govedina in svinjina. Uporabite lahko samo eno vrsto mesa ali pa mešanico.

Klasična pastirska pita je sestavljena samo iz mletega mesa, ki ga običajno samo skuhajo oziroma prepražijo. V tem receptu sem ga obogatila tako, da ima tudi omako, ki jed naredi bolj sočno.

Za piko na »i« sem jed zaključila z naribanim parmezanom in koščki masla, ki naredijo krompirjevo skorjico med pečenjem še bolj hrustljavo in pikantno.

Pastirska pita

Za 2 osebi potrebujemo:

Za mesno plast: 250 g mletega mesa (govedina, svinjina), 1 manjša čebula, olje, sol, poper, paradižnikov koncentrat, moka ali škrob

Za zelenjavno plast: 150 g graha, 1 večji korneček, ½ manjše čebule, 2 stroka česna, 1 rezina masla, sol

Za krompirjevo plast: 4 srednje velike krompirje, sol, maslo, mleko

Za posip: 2 jž ribanega parmezana, 1 rezina masla

Priprava:

  1. Najprej pripravimo meso za spodnjo plast pite.
  2. Na olju prepražimo drobno narezano čebulo, da dobi lepo zlato-rjavo barvo.
  3. Dodamo mleto meso in ga prepražimo.
  4. Nato ga solimo.
  5. Prilijemo malce vode in ga dušimo na zmernem ognju.
  6. Ko je meso mehko (približno 30 – 35 minut), mu dodamo paradižnikov koncentrat in še malce prepražimo.
  7. Prilijemo še malo vode in pripravimo mešanico moke in vode ali škroba in vode.
  8. Meso po okusu zgostimo in popramo ter odstavimo s kuhališča.
  9. Med kuhanjem mesa olupimo krompir in ga v slanem kropu skuhamo do mehkega.
  10. Krompir odcedimo in ga pretlačimo.
  11. Dodamo mu maslo in mleko.
  12. Prav tako med pripravo mesa pripravimo dušeno zelenjavo.
  13. Na maslu podušimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezan korenček in grah.
  14. Solimo in pokrito dušimo do mehkega.
  15. Pečico segrejemo na 200 stopinj C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  16. Ko imamo kuhane vse sestavine, se lotimo sestavljanja pite.
  17. Uporabimo keramičen ali steklen pekač.
  18. Vanj najprej poravnamo mleto meso.
  19. Nato sledi plast dušene zelenjave.
  20. Kot zadnjo dodamo plast pire krompirja.
  21. Z vilicami oblikujemo vzorec in nanj posujemo riban parmezan ter koščke masla.
  22. Pekač s pastirsko pito postavimo v ogreto pečico, na srednje vodilo in pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da je povrhnjica lepo zapečena.
  23. K pastirski piti ponudimo zeleno solato.
Pastirska pita
Pastirska pita

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Pastirska pitaAdd yours →

Dodaj odgovor