Pečena svinjska krača

Pečena svinjska krača je odlična jed tako za nedeljsko kot za vsakodnevno kosilo. Če želimo ponuditi mehko in slastno kračo, jo moramo en dan prej marinirati ter na dolgo peči.

Potrebujemo:

eno lepo svinjsko kračo (1,5 – 2kg), 2 stroka česna, 1 kavno žličko kumine v zrnu, poper, sol, olje, svinjska mast

Pečena svinjska krača

Jaz vedno uporabljam svežo kračo, če imate zmrznjeno pa jo odtajajte preden jo zvečer marinirate. Da bo krača mehka, jo zvečer damo v marinado.

Kračo operemo in s papirnato brisačko osušimo. Na različnih koncih naredimo nekaj globokih zarez v katere damo koščke česna ter vanje zatlačimo nekaj soli. S soljo nato natremo celo kračo. V skodelici zmešamo olje, zrna kumine in poper. Nato s to mešanico premažemo kračo (z dlanjo ali s kuharskim čopičem). Kračo zapremo v posodo in postavimo čez noč v hladilnik.

Krača potrebuje 2-3 ure pečenja, če želimo res mehko meso. V ognjevaren pekač damo olje in žlico svinjske masti. Najprej segrejemo maščobo, nato dodamo kračo. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija najprej odkrito, da jo zapečemo z vseh strani. Ko dobi lepo barvo, ji prilijemo vodo (približno 1cm višine v pekaču) in jo pokrijemo, da se duši. Vmes jo obračamo in dolivamo vodo. Po približno dveh urah (govorim o 2 kg krači) jo odkrijemo in zapečemo, da postane koža hrustljava.

pečena svinjska krača

Kračo lahko postrežemo s praženim krompirjem, kislim zeljem in naribanim surovim hrenom. Prav tako zraven paše pečen ali okisan krompir.

0 comments on “Pečena svinjska kračaAdd yours →

Dodaj odgovor