Prebranac – srbska specialiteta

Prebranac – srbska specialiteta je jed iz keramičnega pekača, ki je sestavljena iz fižola (praviloma iz belega ploščatega vrste tetovac), rdeče čebule, veliko olja in veliko rdeče mlete paprike.

Sama sem mu zamenjala barvo fižola in uporabila rjavega kanadskega, ker mi je precej bolj polnega in mehkega okusa. Ampak to naj vas ne moti, po original receptu bake iz Beograda se uporabi bel fižol.

Potrebujemo:

500gr fižola, 3 srednje velike čebule, 2dl olja, 2 žlici rdeče mlete paprike, sol, poper, lovorjevi listi

Fižol preberemo, operemo ter ga čez noč namakamo. Naslednji dan ga skuhamo.

Čebule olupimo, potopimo za 10 minut v hladno vodo in narežemo na tanjše rezine. Na treh žlicah olja prepražimo čebulo in jo rahlo solimo. Ko odstavimo primešamo še rdečo papriko.

V namaščen keramični pekač naložimo prvo plast fižola, potem sledi plast čebule in nato spet plast fižola ter čebule. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka sestavin. Vrhnja plast mora biti fižol, ki ga na koncu še popramo ter prelijemo z oljem. Na vrh damo dva do tri lovorjeve liste (sveže ali sušene).

Če se vam zdi količina olja prevelika, ga uporabite manj.

Sem pa jaz prebrancu dodala en moj “dodatek”, ker mi je všeč, da ni samo olje, ampak tudi malo zapečene “skorjice”. Dve zajemalki fižola sem zmiksala s paličnim mešalnikom, dodala pol zajemalke vode in kavno žličko paradižnikovega koncentrata. Vse skupaj sem prekuhala ter prelila po vrhu prebranca. Preden sem ga dala v pečico, sem ga z vilico “razrahljala”, da je tekočina stekla med fižol.

Med pečenjem se tako ta “fižolovka” fajn zgosti in na vrhu nastane taka tanka zapečena “skorjica”.

Prebranac sem 40 minut pekla na 200 stopinj Celzija.

Ponudila sem ga s pečeno svinjsko kračo. Seveda pa se prebranac najbolje poda k mesu z žara. In seveda zraven dodajte obvezno eno “kuglico” kajmaka.

Prebranac – srbska specialiteta

0 comments on “Prebranac – srbska specialitetaAdd yours →

Dodaj odgovor