Pizza s testom, ki počiva 24ur. Po nasvetu napoletanskega picopeka, ki mi je med klepetom zaupal, da pri njih testo za pizzo vedno počiva 24 ur preden ga raztegnejo in obložijo. In sem si rekla, pa poskusimo. Testo je res odlično, a meni doma manjka krušna peč.
Pizza je italijanska jed, ki je osvojila jedce po celem svetu. In prava pizza ima zelo tanko testo, ki je hrustljavo. Pečena pa je v krušni peči. Njene sestavine so moka, voda in sol. Kasneje se ji je začelo dodajati ščepec kvasa v prahu in “filo d’olio d’oliva” kot rečejo Italijani, kar bi pri nas pomenilo nit olivnega olja.
Potrebujemo za 1 okrogel pekač premera 30cm:
220gr ostre moke (lahko uporabimo tudi 1/3 bele mehke moke), 150ml hladne vode, 2gr suhega kvasa, 1 žličko olivnega olja, ščepec soli
Za nadev pa izbiramo med sestavinami po lastnem okusu. Za pravo pizzo se uporablja mozzarella, razen pri pizzi z več vrstami sirov.
Italijani na pizzi uporabljajo surove gobe in ne tiste iz slanice, kar je tudi pomembno pri okusu.
Po želji lahko naredimo belo pizzo, ki je brez paradižnika.
Vse sestavine zmešamo in testo pokrijemo s prtičkom iz blaga. Postavimo ga na mesto, kjer ni prepiha. Pustimo ga na sobni temperaturi, kjer naj počiva 24 ur.
Po 24 urah testo raztegnemo z dlanmi in prsti, nikakor z valjarjem. Od sredine proti zunanjemu robu. Rob lahko pustimo debelejši in se ga ne dotikamo. Tako se v njem med peko tvorijo luknje zraka in nastanejo tiste značilne bule v testu.
Ko imamo testo raztegnjeno v krog, ga obložimo najprej s paradižnikovo omako. Jaz sem uporabila domač namaz iz pečenih paradižnikov. Nato sem dodala natrgano mozzarello, narezane surove šampinjone, črne olive. Vse skupaj sem posula s sušenim origanom in baziliko.
Če pizzo pečemo v pekaču, tega vedno posujemo z ostro moko, preden nanj položimo testo.
Pizzo pečemo pri maksimalni temperaturi, ki jo zmore naša pečica, nekje med 12 in 15 minut. Testo mora biti spodaj hrustljavo in obarvano. Ko je pizza pečena, lahko dodamo rezine surovega pršuta in počakamo nekaj sekund, da se pršut zmehča, nikakor pa pizze s pršutom ne pečemo več, ker se bo izsušil in postal olesenel.
Ker moja pečica ne zmore temperature več kot 220 stopnij Celzija, je rob za moj okus preveč svetel. Sama hrustljavost je sprejemljiva, barva robov pa zame ne, ker pogrešam rjavo črne napihnjene bule.
Pizzo lahko spečete tudi na šamotni plošči, če jo imate.
0 comments on “Pizza s testom, ki počiva 24ur”Add yours →