Pečene polnjene paprike

Odkar sem pred desetimi leti odkrila še bolj poln okus polnjenih paprik po tem, ko jih pečeš namesto kuhaš, so pri meni doma samo še take. Razen za izjeme, ki od klasike ne odstopajo 😉

Za približno 12-14 paprik normalne velikosti potrebujemo:

12 lepih rumenih paprik, 1kg mletega mesa (jaz uporabim vedno svinjsko stegno), 2 čebuli, 1 strok česna, olje, sol, poper, 300gr belega riža vrste Arborio, 2 večja korenčka, 2 konzervi pelatov, 2dcl paradižnikovega gostega soka, peteršilj, sladkor, sol, domača sušena mešanica jušne zelenjave, moka, voda.

Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo mleto meso in strt strok česna. Solimo ter popramo po okusu. Meso pražimo 30 minut, vmes po potrebi zalijemo z nekaj kapljicami vode, vendar pazimo, da na koncu dobimo suho meso.

Za omako damo v lonec 2 konzervi narezanih pelatov, 2 korenčka, ki ju prerežemo po dolžini, 1 čebulo razrezano na štiri dele, šop svežega peteršilja, 2dcl paradižnikovega soka ter 2 l vode, 1 žlico sladkorja in nekaj soli. Zavremo ter kuhamo dokler korenček ne postane mehak. Takrat s paličnim mešalnikom spasiramo vso zelenjavo, da dobimo žametno omako. Preverimo slanost ter po okusu dodamo mešanico začimb iz jušne zelenjave. Na koncu omako zgostimo z mešanico moke in vode.

V slanem kropu oparimo riž, ki smo ga predhodno oprali z vročo vodo. Riž se nam ne sme razkuhati. Nato ga odcedimo ter operemo z mrzlo vodo.

Paprikam odrežemo vrhnji del tik ob pecljih, jim odstranimo semena ter jih operemo in odcedimo.

V skledi zmešamo praženo mleto meso ter riž in dodamo 2-3 žlice omake ter še enkrat premešamo.

V ognjevaren pekač prilijemo 2dcl vode ter tri zajemalke omake. Nadevamo vse paprike in jih eno ob drugi polagamo v ognjevaren pekač, ki ima pokrov.

Postavimo jih v pečico, ki smo jo ogreli na 200°C. Odkrite paprike pečemo dokler ne postanejo delno rjavkaste, približno 45 minut, nato jih pokrijemo in jih dušimo še 20 minut.

K pečenim polnjenim paprikam se poleg omake poda še pire krompir.

0 comments on “Pečene polnjene paprikeAdd yours →

Dodaj odgovor