Za 6 – 8 oseb: 850 belega fižola, 400 g čebule, 2 stroka česna, 1,5 dl olja, 1 dl paradižnikovega soka, 2 jušni žlici mešanice sušenih jušnih začimb, 2 – 3 liste lovorja, sol, poper, 2 jušni žlici mlete sladke rdeče paprike, suho prekajeno meso (rebra, vrat, …)
Priprava:
- Suh fižol večer pred pripravo prebranca, preberemo in namočimo v vodi. Fižol naj se namaka čez noč.
- Naslednje jutro iz lonca v katerem se je čez noč namakal fižol, odlijemo vso vodo in prilijemo svežo. Prilijemo je toliko, da jo je za dva prsta nad fižolom.
- Lonec z vsebino postavimo na kuhališče in počakamo, da zavre.
- Po 10 minutah vretja, vodo spet odlijemo in jo nadomestimo s svežo.
- Ko voda ponovno zavre, solimo in kuhamo na zmerni temperaturi.
- Fižol se običajno kuha 40 – 50 minut. Paziti je treba, da se fižol ne razkuha.
- Ko je fižol kuhan, mu dodamo paradižnikov sok, mešanico sušenih jušnih začimb, liste lovorja in poper. Na hitro premešamo ter kuhališče ugasnemo.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- V ponvi segrejemo olje in na njem zlato rumeno popražimo nasekljano čebulo.
- Dodamo mleto sladko rdečo papriko in premešamo.
- Praženo čebulo dodamo v lonec k fižolu in začimbam ter še enkrat premešamo.
- Pripravimo ognjevaren keramičen pekač in vanj prelijemo vsebino iz lonca.
- Po kuhanem fižolu razporedimo rezine suhega prekajenega mesa.
- Pekač z vsebino postavimo v ogreto pečico, na srednje vodilo.
- Jed pečemo 45 – 50 minut, oziroma toliko časa, da se dovolj zgosti in se na vrhu naredi skorjica.
- V kolikor imamo v pečici funkcijo žar/ventilacija, jo zadnjih pet minut vklopimo.
- Postrežemo takoj.
- Po želji lahko prebranac pečemo v monoporcijskih pekačih in ga tako tudi postrežemo.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Prebranac”Add yours →