Prebranac

Za 6 – 8 oseb: 850 belega fižola, 400 g čebule, 2 stroka česna, 1,5 dl olja, 1 dl paradižnikovega soka, 2 jušni žlici mešanice sušenih jušnih začimb, 2 – 3 liste lovorja, sol, poper, 2 jušni žlici mlete sladke rdeče paprike, suho prekajeno meso (rebra, vrat, …)

Priprava:

  1. Suh fižol večer pred pripravo prebranca, preberemo in namočimo v vodi. Fižol naj se namaka čez noč.
  2. Naslednje jutro iz lonca v katerem se je čez noč namakal fižol, odlijemo vso vodo in prilijemo svežo. Prilijemo je toliko, da jo je za dva prsta nad fižolom.
  3. Lonec z vsebino postavimo na kuhališče in počakamo, da zavre.
  4. Po 10 minutah vretja, vodo spet odlijemo in jo nadomestimo s svežo.
  5. Ko voda ponovno zavre, solimo in kuhamo na zmerni temperaturi.
  6. Fižol se običajno kuha 40 – 50 minut. Paziti je treba, da se fižol ne razkuha.
  7. Ko je fižol kuhan, mu dodamo paradižnikov sok, mešanico sušenih jušnih začimb, liste lovorja in poper. Na hitro premešamo ter kuhališče ugasnemo.
  8. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  9. V ponvi segrejemo olje in na njem zlato rumeno popražimo nasekljano čebulo.
  10. Dodamo mleto sladko rdečo papriko in premešamo.
  11. Praženo čebulo dodamo v lonec k fižolu in začimbam ter še enkrat premešamo.
  12. Pripravimo ognjevaren keramičen pekač in vanj prelijemo vsebino iz lonca.
  13. Po kuhanem fižolu razporedimo rezine suhega prekajenega mesa.
  14. Pekač z vsebino postavimo v ogreto pečico, na srednje vodilo.
  15. Jed pečemo 45 – 50 minut, oziroma toliko časa, da se dovolj zgosti in se na vrhu naredi skorjica.
  16. V kolikor imamo v pečici funkcijo žar/ventilacija, jo zadnjih pet minut vklopimo.
  17. Postrežemo takoj.
  18. Po želji lahko prebranac pečemo v monoporcijskih pekačih in ga tako tudi postrežemo.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “PrebranacAdd yours →

Dodaj odgovor