Priloga iz stročjega fižola

Priloga iz stročjega fižola Foto: Selma Bizjak

Količina: za 2 osebi

Zahtevnost: Preprosto

Čas priprave: 45 – 50 minut

Sestavine:

  • 250 g okroglega stročjega fižola (manjšega, drobnega)
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 2 stroka česna
  • 50 g grobo ribanega parmezana
  • oljčno olje
  • sol

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  2. Stročjemu fižolu odrežemo konici na obeh straneh in ga operemo. Osušimo ga na papirnati brisački. Postavimo ga v ognjevaren pekač, oba stroka česna olupimo in narežemo na rezine, ki jih dodamo med stročji fižol. Vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem in solimo.
  3. Postavimo v ogreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 15 minut, nato čez stročji fižol prelijemo smetano za kuhanje in pečemo dalje.
  4. Po preteku 30 – 35 minut po vrhu stročjega fižola posujemo riban parmezan in pečemo še zadnjih 5 minut, da se sir stopi in nastane hrustljava skorjica. V kolikor imamo pečico s funkcijo »žar«, le-to vklopimo in pečemo še minuto ali dve.
  5. Tako pečen stročji fižol ponudimo kot samostojno zelenjavno jed ali kot prilogo krompirjevim ali mesnim jedem (zrezek, pečena rebra, meso z žara, …).

Dober tek!

Priloga iz stročjega fižola Foto: Selma Bizjak

Recept je nastal za tednik Domovina.

0 comments on “Priloga iz stročjega fižolaAdd yours →

Dodaj odgovor