
Količina: za 2 osebi
Zahtevnost: Preprosto
Čas priprave: 45 – 50 minut
Sestavine:
- 250 g okroglega stročjega fižola (manjšega, drobnega)
- 250 ml smetane za kuhanje
- 2 stroka česna
- 50 g grobo ribanega parmezana
- oljčno olje
- sol
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Stročjemu fižolu odrežemo konici na obeh straneh in ga operemo. Osušimo ga na papirnati brisački. Postavimo ga v ognjevaren pekač, oba stroka česna olupimo in narežemo na rezine, ki jih dodamo med stročji fižol. Vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem in solimo.
- Postavimo v ogreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 15 minut, nato čez stročji fižol prelijemo smetano za kuhanje in pečemo dalje.
- Po preteku 30 – 35 minut po vrhu stročjega fižola posujemo riban parmezan in pečemo še zadnjih 5 minut, da se sir stopi in nastane hrustljava skorjica. V kolikor imamo pečico s funkcijo »žar«, le-to vklopimo in pečemo še minuto ali dve.
- Tako pečen stročji fižol ponudimo kot samostojno zelenjavno jed ali kot prilogo krompirjevim ali mesnim jedem (zrezek, pečena rebra, meso z žara, …).
Dober tek!

Recept je nastal za tednik Domovina.
0 comments on “Priloga iz stročjega fižola”Add yours →