Sladek kruh

Danes bomo najprej zamesili tale čudovit rahel kruh. Sladek kruh, ki je primeren tudi med jedmi, ki jih ponudimo za velikonočni zajtrk. Po tem receptu lahko pripravimo tudi druge oblike, npr. zajčke, ptičke, kitke, menihe s pirhi, košarice s pirhi, ipd….

Potrebujemo: 1 kg moke (jaz uporabim največkrat samo belo), 65 gr masla sobne temperature, 180 gr kisle smetane, 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, naribana lupinica bio limone, 3 ščepe soli

Za kvasec: 1/2 litra toplega mleka, 2 kocki kvasa

Dodatno: 1 rumenjak razžvrkljamo skupaj s 3 žlicami olja za premaz

Pekač obrišemo z naoljeno papirnato brisačko ter narahlo posujemo z moko

Najprej pripravimo kvasec in počakamo, da se aktivira. V toplo mleko nadrobimo kvas in potresmo z žlico sladkorja in žlico moke.

V veliko posodo, kjer bomo mesili testo, damo vse ostale sestavine. Ko je kvasec pripravljen, ga vlijemo v sredino sestavin in zamesimo testo. Pokrijemo ga s toplo krpo ter pustimo počivati na toplem 1 uro. Nato ga razvaljamo in damo v želen pekač, kjer naj pred peko počiva še 30 minut. Preden ga postavimo v pečico, ga premažemo z mešanico razžvrkljanega rumenjaka in 3 žlicami olja.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač s testom. 10 minut ga pečemo na temperaturi 200 stopinj Celzija, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in kruh pečemo še 45-50 minut. Preden ga vzamemo iz pečice lahko preverimo, če je pečen tako, da vanj zapičimo lesen zobotrebec, če se nanj še sprijema testo, ga še pečemo, če pa ven potegnemo čist zobotrebec, je kruh pečen.

Če se nam proti koncu peke kruh zdi preveč rjav na vrhu, ga prekrijemo s peki papirjem in pečemo dalje.

0 comments on “Sladek kruhAdd yours →

Dodaj odgovor