Svinjski file z oreščki in suhim sadjem v vinski omaki

Ljudsko izročilo pravi, da je na zadnjega oziroma prvega leta dan dobro jesti svinjsko meso, saj prašiči pri iskanju hrane rijejo naprej, kar pomeni, da se napreduje. Zato sem za zadnji recept letošnjega leta pripravila jed iz svinjskega fileja. Jed lahko pripravite tako za silvestrsko večerjo kot za kosilo na novega leta dan.

Za 2 osebi potrebujemo: 1 manjši svinjski file (rib’ca po Primorsko), za oreh masla, oljčno olje, sol, poper, 6 suhih marelic, 6 suhih sliv, peščica mandljev, peščica nesoljenih indijskih oreščkov, 2 dl mesne jušne osnove, 1 čajna žlička koruznega škroba, 2 dl rdečega vina sorte Cabernet Sauvignon

Priprava:

  1. Svinjski file operemo pod tekočo vodo in ga s papirnato brisačko obrišemo.
  2. S prsti vanj dobro vtremo sol in poper.
  3. V ponvi segrejemo maslo in oljčno olje.
  4. Nato meso z vseh strani opečemo, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
  5. Prilijemo 1 dl rdečega vina in počakamo, da le-to skoraj izpari.
  6. Takrat dodamo suho sadje in oreščke.
  7. Prilijemo drugi dl rdečega vina in pokrijemo.
  8. Na zmanjšani temperaturi kuhališča počasi dušimo.
  9. Vmes prilijemo 1 dl mesne jušne osnove.
  10. Po pol ure dušenja, iz ponve odstranimo meso, suho sadje in oreščke.
  11. Prilijemo še 1 dl mesne jušne osnove v katero smo vmešali žličko koruznega škroba.
  12. Temperaturo kuhališča povišamo in omako zgostimo.
  13. V ponev vrnemo meso, suho sadje in oreščke ter še nekaj minut dušimo.
  14. Meso narežemo na 2 cm rezine. Postavimo na servirni krožnik, prilijemo omako in dodamo suho sadje in oreščke, ki smo jih pripravili v vinski omaki.
  15. Kot prilogo lahko ponudimo pire krompir.

Naj bo naslednje leto srečno in predvsem zdravo!

0 comments on “Svinjski file z oreščki in suhim sadjem v vinski omakiAdd yours →

Dodaj odgovor