Testo za pizzo “al taglio” iz bara, je testo, ki je spodaj hrustljavo potem pa do nadeva zelo mehko. To je tista pizza, ki jo lahko v Italiji kupite tako v baru kot v delikatesah trgovin. Razrezana je na pravokotnike in njeno testo ni prav tanko, kot je za pravo pizzo značilno.
Potrebujemo (za 2 klasična pekača iz pečice):
700 g moke (350 g Univerzal Farina + 350 temne moke), 5 ščepcev soli, 2 jušni žlici olja, 450 ml tople vode, 1 kocka svežega kvasa Fala, 1 čajna žlička sladkorja, moka za posip
Priprava:
- Najprej pripravimo kvasec. Na dno posodice damo žličko sladkorja, prilijemo 450 ml vode v katero nadrobimo kocko svežega kvasa ter posujemo z moko.
- Posodico postavimo na toplo in počakamo 15 minut, da se kvas aktivira.
- Medtem v večjo skledo presejemo obe moki in ju z žlico premešamo med seboj. Dodamo sol in olje.
- Ko se kvasec aktivira, ga dodamo v skledo.
- Zamesimo testo. Dobro ga gnetemo približno 10 minut.
- Skledo s testom pokrijemo s pvc kuhinjsko folijo in jo postavimo na toplo.
- Testo naj vzhaja toliko časa, da dobi dvojni volumen. Meni je vzhajalo celih 7 ur, ker sem tako hotela.
- Vzhajano testo razdelimo na pomokani delovni površini razdelimo na polovico. Oba hlebčka na hitro pregnetemo in pustimo počivati še dodatnih 15 minut.
- Nato ju raztegnemo na površino pekača.
- Pekač predhodno na tanko premažemo z oljem in enakomerno posujemo z moko (ne preveč!).
- Sledi nadev za pizzo po lastnem okusu.
- Pizzo pečemo v predogreti pečici na 250 stopinj Celzija od 10 – 12 minut oziroma toliko, da je rob in spodnji del hrustljav ter lepe zapečene barve.
V kolikor bi želeli tanko testo za pizzo, ki bo hrustljavo, testo razdelite na 3 dele in tako pripravite 3 pekače pizze.
0 comments on “Testo za pizzo “al taglio” iz bara”Add yours →