Ajdova krostata brez glutena. Krhka pita, ki vsebuje mešanico ajdove moke z brezglutensko moko, ki pa jo lahko nadomestimo s poljubno moko.
Video recept
Potrebujemo:

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
Potrebujemo: 250 g ajdove moke, 200 g brezglutenske moke (lahko jo nadomestimo z mandljevo ali mehko belo moko), 200 g masla Pomurskih mlekarn, 200 g rjavega sladkorja, 2 jajci, ščepec soli, 400 g marmelade iz malin (lahko izberemo tudi borovničevo), sladkor v prahu za posip, smetano za stepanje Pomurskih mlekarn
Čas priprave: 20 minut
Čas počivanja testa: 1 ura
Čas peke: 45 minut
Priprava:
1. V posodo, kjer bomo mesili presejemo obe vrsti moke. Dodamo maslo sobne temperature, sladkor, jajci ter ščepec soli.

2. Sestavine dobro pregnetemo ter oblikujemo bolj sploščen hlebček testa, ki ga zavijemo v pvc folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik.


3. 2/3 mase razvaljamo na 4 mm debeline ter položimo na dno pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem.

4. Spodnje testo premažemo z marmelado ter enakomerno poravnamo.

5. Preostanek testa še tanjše razvaljamo in z njim pokrijemo nadev. Robove testa obrnemo navznoter, če ne želimo, da bi nam marmelada med peko pri strani uhajala. Če želimo, lahko vrhnjo plast testa poljubno oblikujemo.

6. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

7. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.

8. Postrežemo s kepico stepene sladke smetane.

0 comments on “Ajdova krostata (brez glutena)”Add yours →