Ajdova krostata (brez glutena)

Ajdova krostata brez glutena. Krhka pita, ki vsebuje mešanico ajdove moke z brezglutensko moko, ki pa jo lahko nadomestimo s poljubno moko.

Video recept

Potrebujemo:
ajdova krostata brez glutena

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
Potrebujemo: 250 g ajdove moke, 200 g brezglutenske moke (lahko jo nadomestimo z mandljevo ali mehko belo moko), 200 g masla Pomurskih mlekarn, 200 g rjavega sladkorja, 2 jajci, ščepec soli, 400 g marmelade iz malin (lahko izberemo tudi borovničevo), sladkor v prahu za posip, smetano za stepanje Pomurskih mlekarn
Čas priprave: 20 minut
Čas počivanja testa: 1 ura
Čas peke: 45 minut

Priprava:
1. V posodo, kjer bomo mesili presejemo obe vrsti moke. Dodamo maslo sobne temperature, sladkor, jajci ter ščepec soli.

ajdova krostata brez glutena

2. Sestavine dobro pregnetemo ter oblikujemo bolj sploščen hlebček testa, ki ga zavijemo v pvc folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik.

ajdova krostata brez glutena
ajdova krostata brez glutena

3. 2/3 mase razvaljamo na 4 mm debeline ter položimo na dno pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem.

ajdova krostata brez glutena

4. Spodnje testo premažemo z marmelado ter enakomerno poravnamo.

ajdova krostata brez glutena

5. Preostanek testa še tanjše razvaljamo in z njim pokrijemo nadev. Robove testa obrnemo navznoter, če ne želimo, da bi nam marmelada med peko pri strani uhajala. Če želimo, lahko vrhnjo plast testa poljubno oblikujemo.

ajdova krostata brez glutena

6. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

ajdova krostata brez glutena

7. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.

ajdova krostata brez glutena

8. Postrežemo s kepico stepene sladke smetane.

ajdova krostata brez glutena
Print Friendly, PDF & Email