Marmelada iz domačih fig. Poleg meni najljubše klasike pri marmeladah, marelične, mora letno v shrambo tudi domača marmelada iz fig. Na “mojem” drevesu so tiste prave fige za v marmelado vedno nekje po 20. avgustu. In ko se jih najemo surovih, je čas za marmelado. Za 5 kozarčkov jih mora ostati.
Potrebujemo za 5 kozarčkov po 340 g:
5 steklenih kozarčkov s pokrovčkom na zavoj (predhodno jih steriliziramo)
3 kg domačih fig (naj bodo neškropljene, da lahko uporabimo tudi olupek), 1 kg sladkorja (lahko uporabite tudi želirni sladkor, po vaši presoji), sok 1 večje limone
Priprava:
- Fige operemo in narežemo na koščke. Damo jih v lonec in prižgemo kuhališče.
2. V lonec dodamo sladkor in iztisnjen sok obeh limon. Počakamo, da se sladkor raztopi.
3. Medtem mešamo z leseno penovko, ker se sladkor kaj hitro rad prime na dno lonca.
4. Ko zavre, temperaturo kuhališča zmanjšamo na srednjo in kuhamo še približno 30 – 40 minut, odvsino od gostote, ki jo želimo doseči.
5. Med kuhanjem večkrat pomešamo.
6. Kuhano marmelado še vročo prelijemo v kozarčke, ki jih takoj zapremo in obrnemo na glavo ter zavijemo v krpo. Tako jih ohladimo.
7. Na ta način so kozarčki hermetično zaprti in ni bojazni, da bi se njihova vsebina pokvarila.
8. Kozarčke z marmelado hranimo v temnem in hladnem prostoru. Odprt kozarček pa hranimo v hladilniku.
Marmelado iz domačih fig uporabljam kot namaz na kruhu, z dodatkom masla, včasih jo dodam v jogurt. Obvezno pa z njo pripravim pite, piškote, dodam jo k sirni plošči,….
0 comments on “Marmelada iz domačih fig”Add yours →