Cvetačni narastek

Cvetačni narastek – primerno tudi za LCHF. Cvetačni narastek lahko jemo kot samostojno jed, še toplo ali hladno. Prav tako je lahko priloga k mesnim jedem.
cvetačni narastek
Potrebujemo:

1 srednje veliko glavo cvetače, 3 jajca, 1 strok česna, sveže sesekljan peteršilj, timijan, 3 žlice naribanega mehkega sira, 3 žlice mandljeve moke (če želite bolj kompakten narastek- uporabite lahko tudi ostro belo moko), sol, poper

Cvetačo očistimo, operemo in nadrobimo na velikost riža. Damo jo v lonec, prilijemo toliko vode, da je cvetača z njo pokrita, dodamo drobno sesekljan česen in solimo. Pustimo, da vre 10 minut. Nato jo odcedimo in počakamo, da se dobro osuši.

Nato ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg. K rumenjakom dodamo sesekljan peteršilj in timijan, sol in poper. Vmešamo še moko, če želimo bolj kompakten narastek. Lahko se uporabi tudi ostra bela moka. Na koncu dodamo še sir. V to zmes iz rumenjakov najprej dodamo cvetačo, dobro premešamo. Nato dodamo še sneg iz beljakov. Narahlo ga vmešamo.

cvetačni narastek

Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peka papirjem. Vlijemo maso. Pekač postavimo za 45 – 50 minut v pečico. Zadnji par minut vklopimo ventilacijo, da se narastek malce osuši in dobi lepo zlato rjavo skorjico.

Postrežemo lahko samostojno, še vroče posujemo s parmezanom. Odlično se poda tudi k mesnim jedem z omako ali kot zelenjavna priloga.

cvetačni narastek
Print Friendly, PDF & Email