Gratinirana zelenjava iz pečice

Gratinirana zelenjava iz pečice je jed, ki jo lahko ponudimo samostojno ali kot zelenjavno prilogo različnim jedem. Tako mesnim kot tudi ostalim.

Potrebujemo (za 2 osebi):

1 manjšo cvetačo, 2 rdeči koničasti papriki, 1 manjši por, 1 manjši jajčevec, 6 listov treviškega radiča, 2 stroka česna, oljčno olje, sol, riban sir edamec, 4 žlice kisle smetane, 2 rumenjaka

Priprava:

  1. Cvetačo očistimo in razdelimo na cvetove. Pod vodo jih operemo in oparimo v slanem kropu (cca. 10 minut). Odcedimo.
  2. Ostalo zelenjavo prav tako očistimo. Papriko narežemo na večje kose, por na 2 cm rezine (celo steblo), radič na trakove. Tudi to zelenjavo operemo.
  3. Jajčevec najprej narežemo na 1 cm kolobarje, nato pa vsakega narežemo na 4 enake dele (“trikotnike”). Rahlo solimo.
  4. V večji ponvi segrejemo oljčno olje. Na vročem olju najprej z obeh strani opečemo jajčevce, nato dodamo vso ostalo zelenjavo.
  5. Dodamo še nalistan česen.
  6. Solimo in pokrito dušimo 10 minut.
  7. Pripravimo pekač. Jaz najraje uporabljam keramičnega ali steklenega.
  8. V izbran pekač predenemo vso zelenjavo.
  9. V skodelici zamešamo rumenjake in kislo smetano.
  10. Naribamo sir in ga posujemo po zelenjavi.
  11. Čez nato prelijemo mešanico rumenjakov in kisle smetane.
  12. Zelenjavo gratiniramo v pred ogreti pečici ( 200 stopinj C) približno 20 – 25 minut, oziroma toliko, da se naredi zlato rjava skorjica.
GRATINIRANA ZELENJAVA IZ PEČICE
GRATINIRANA ZELENJAVA IZ PEČICE
Print Friendly, PDF & Email