Gratinirane polnjene testeninske školjke

Za to odlično jed potrebujemo malce več časa, vendar jed na krožniku in kasneje v želodčkih odtehta ves čas in trud.

Potrebujemo: 300gr Maxi školjk Barilla, 500gr sveže špinače, 100gr nepasirane skute, maslo, krušne drobtine, moko, mleko, 400gr mletega mesa, 1 čebulo, 1 strok česna, olje, sol, poper, paradižnikov koncentrat, 1dcl črnega vina, mehki sir, tekočo sladko smetano, riban parmezan.

Najprej iz mletega mesa pripravimo “golaž”. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, jo zarjavimo in dodamo mleto meso ter strt česen. Tudi meso dobro prepražimo, da dobi lepo rjavo barvo. Zalijemo z 1dcl črnega vina, premešamo ter počasi pokrito dušimo. Pazimo, da se ne zažge. Ko postaja preveč suho dolijemo malce vode. Nekje po 30 minutah dodamo žlico paradižnikovega koncentrata in kuhamo še 10 minut. Medtem si pripravimo podmet iz moke in vode, potrebujemo ga malo, saj mora golaž biti kar gost. Po 45 minutah golaž zgostimo. Po potrebi še solimo in popramo.

Vmes si pripravimo bešamel. V loncu raztopimo 2cm rezino masla, ko cvrči dodamo dve žlici moke, mešamo, da dobi zlato barvo, zalijemo z  1,5dcl mleka in z metlico neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice. Rahlo solimo in popramo ter zgostimo do želene gostote.

Med pripravo golaža smo očistili, oprali in oparili špinačo. Odcejeno smo sesekljali. V loncu smo raztopili maslo, na njem rahlo poporažili žlico krušnih drobtin, dodali špinačo, solili, dodali žlico kisle smetane ter žlico mleka. Vse skupaj premešali, po potrebi solili. Ohlajeni špinači smo primešali 100gr nepasirane skute.

Testenine smo tudi skuhali v slanem kropu. Nekje 15 minut so vrele, nato smo jih odcedili in prelili z mrzlo vodo, da jih lažje polnimo in se ne sprijemajo med sabo.

Pripravimo si pekač, ga namažemo z maslom. Po dnu pekača polijemo nekaj bešamela ter nekaj žlic golaža iz mletega mesa. Polovico kuhanih testenin napolnimo z mešanico špinače in skute, drugo polovico pa z žličko bešamela in žlico golaža. Testenine polagamo eno ob drugo v pekač. Ko so vse napolnjene nanje potresemo nariban mehki sir in preostanek bešamela ter prilijemo s tekočo sladko smetano.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 200°C in pečemo približno 30 minut oziroma toliko, da postane po vrhu lepa zapečena skorjica. Ko vzamemo pekač iz pečice po testeninah posujemo malo ribanega parmezana.

Za to okusno jed si je vredno vzeti čas za malce daljšo pripravo.

0 comments on “Gratinirane polnjene testeninske školjkeAdd yours →

Dodaj odgovor