Jajca “in Purgatorio”

Jajca “in Purgatorio” so tipična jed iz italijanske Kampanije, ki se jo pripravi z obilo paradižnikove omake. Omako se predhodno pripravi na oljčnem olju, kateremu dodamo strok ali dva česna ter nekaj lističev sveže bazilike. Ko je omaka pripravljena, jajca enostavno brez lupine “skuhamo” v paradižnikovi omaki.

jajca “in purgatorio”
Potrebujemo za 1 osebo:

3 jajca, svež paradižnik ali pelate iz konzerve, oljčno olje, sol, sladkor, 1 strok česna, sveži lističi bazilike, beli sir v slanici

  1. V ponvi s pokrovom na oljčnem olju popražimo strok česna, dodamo sveže lističe bazilike.
  2. Paradižnik ali pelate narežemo na manjše koščke in jih dodamo v ponev.
  3. Solimo ter dodamo kavno žličko sladkorja. Omako pokrito kuhamo 10 – 15 minut.
  4. Če se omaka preveč zgosti, dodamo jušno žlico vode in premešamo.
  5. Ko je omaka kuhana dodamo jajca, jih rahlo solimo in ponev pokrijemo.
  6. Jajca dodamo kar na omako.
  7. Pokrito kuhamo 5 minut, nato odstavimo in serviramo na krožnik.
  8. Na servirnem krožniku jedi dodamo nadrobljeni beli sir v slanici ali riban parmezan.
  9. K jedi ponudimo bel hrustljav kruh.
    jajca “in purgatorio”

    Ta jed je pripravljena v nekaj destih minutah in zadostuje za “glavni” obrok, saj vsebuje dovolj proteinov iz jajc ter vitaminov in antioksidantov iz paradižnika.

Print Friendly, PDF & Email