Pečen paradižnik v oljčnem olju

Pečen paradižnik v oljčnem olju – tako ohranimo domač rdeč paradižnik z vrta za zimske dni. Tako pripravljen paradižnik lahko uporabimo v različnih jedeh, v omakah za testenine, rižote, na pizzi, kot dodatek obloženim kruhkom, …

pečen paradižnik v oljčnem olju
Potrebujemo: domač mesnat paradižnik, sladkor, sol, začimbe po okusu (origano, timijan, bazilika), česen, oljčno olje

Potrebujemo še: sterilizirane steklene kozarčke, peki papir, pekač

Količin v tem receptu ni, ker gre vse po okusu, kot bi pripravljali paradižnikovo omako, eni imamo raje več origana, drugi bazilike, eni manj, drugi bolj slano,…

Priprava:

 1. Pekač obložimo s peki papirjem.
 2. Paradižnik operemo in obrišemo. Vsak paradižnik prerežemo na polovico in odstranimo vrhnji trši del. Narežemo na pol cm rezine in jih porazdelimo po pekaču.

  pečen paradižnik v oljčnem olju
 3. Ko imamo narezan ves paradižnik, ga najprej potresemo s sladkorjem. Nato ga solimo in dodamo še ostale začimbe (origano, timijan, bazilika). Začimbe uporabimo tiste, ki so nam všeč, lahko vse ali pa samo eno. Dodamo še cele, olupljene stroke česna (tudi česen lahko izpustimo, če nam okus ni všeč).
 4. Na koncu paradižnik pokapljamo še z oljčnim oljem.
 5. Pečico prižgemo na 200 stopinj Celzija s funkcijo ventilacije. Pečemo približno 40 minut pri taki temperaturi, ko postane po vrhu rahlo zapečen. Takrat temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in pečemo še približno 10 – 15 minut, da izhlapi vsa tekočina.
 6. Pečen paradižnik popolnoma ohladimo.
 7. Pripravimo steklene kozarce, ki smo jih že prej sterilizirali in jih napolnimo s pečenim paradižnikom. V vsak kozarec nalijemo oljčno olje. Paradižnik naj bo pod nivojem olja.
 8. Napolnjene kozarčke močno zatisnemo, položimo  jih v lonec, prilijemo vode, ki naj bo 5 cm nad pokrovčki in zavremo. Kuhamo 10 – 15 minut. Nato lonec odstavimo in kozarčke pustimo v vodi, dokler se popolnoma ne ohladijo. Takrat jih obrišemo in shranimo v temen, hladen prostor.

  pečen paradižnik v oljčnem olju
 9. Na tak način se paradižniki ohranijo več mesecev.

  pečen paradižnik v oljčnem olju
 10. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku največ teden dni.

0 comments on “Pečen paradižnik v oljčnem oljuAdd yours →

Dodaj odgovor