Jajčevci iz pečice

Jajčevci iz pečice, jed, ki je nastala mimogrede med pripravo nedeljskega klasičnega, mesnega kosila za ostale člane družine. Sama sem si zaželela nekaj zelenjavnega, pečenega. Odprla sem hladilnik in izbrala sestavine.

Jajčevci iz pečice
Potrebujemo:

Za 1 – 2 osebi; pekač mer 21 x 14 cm

1 srednje velik jajčevec, 20 lističev rdečega treviškega radiča, skodelico pikantne paradižnikove omake (lahko je tudi navadna paradižnikova omaka), 1- 2 mozzarelli, tekoča smetana za stepanje, oljčno olje, svež ali sušen origano, sol

Priprava:

  1. Jajčevec po dolžini narežemo na rezine debeline približno 5mm. Rezine z obeh strani solimo in v primerno veliki ponvi segrejemo oljčno olje.
  2. Treviški radič operemo in narežemo na dober centimeter široke rezine.
  3. Najprej rezine jajčevcev z obeh strani lepo zlato rjavo opečemo ter jih odstavimo na papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo.
  4. Nato v ponev dodamo še treviški radič. Po potrebi dodamo malce oljčnega olja in radič v dveh minutah popražimo. Odstavimo.
  5. V keramičen pekač najprej dodamo nekaj žlic paradižnikove omake.
  6. Sama sem uporabila doma pripravljeno Paradižnikovo omako “Arrabbiata” (ki v prevodu pomeni “jezna”, saj vsebuje tudi pikantne feferone).
  7. Na paradižnikovo omako položimo opečene rezine jajčevca, sledi treviški radič. Čez nadevamo nastrgano mozzarello ter rahlo prelijemo s tekočo sladko smetano.
  8. Plasti ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin.
  9. Kot zadnjo nadevamo nastrgano mozzarello, ki jo posujemo z origanom. Sama najraje uporabljam svežega, ker ima veliko več okusa, kot sušen.
  10. Pekač postavimo v pred ogreto pečico na 200 stopinj Celzija.
  11. Pečemo približno 15 – 20 minut oziroma tako dolgo, da postane vrhnja plast hrustljava in dobi lepo zlato rjavo barvo.

    jajčevci iz pečice
  12. Pečeno jed pustimo 5 minut počivati in jo nato postrežemo.
jajčevci iz pečice
Print Friendly, PDF & Email