Kaiser žemljice prepletene

Kaiser žemljice prepletene. Tokrat sem se odločila, da poskusim pripraviti “kajzerce”.Znamenite dunajske žemljice, imenovane tudi Kaiser ali Vienna roll. Ravno zato, ker so prve bile “rolane” oziroma prepletene. Danes pa jim znameniti odtis naredijo s prav zato narejenim modelčkom.

kaiser žemljice prepletene
Potrebujemo:

za 9 – 10 kajzerc

500 g moke (uporabila sem 350 g navadne bele moke ter 150 g manitoba moke), 270 ml mlačne vode, 8 g svežega kvasa, 10 g soli, 20 g masla sobne temperature, 5 g suhega kvasa

Sama priprava testa za kajzerce ima dve fazi, in sicer Prvo testo ter Drugo testo

FAZA PRIPRAVA PRVEGA TESTA

  1. V skledi zamešamo 150 g manitoba moke (če je nimamo uporabimo navadno), 130 ml mlačne vode, 8 g svežega kvasa ter 3 g soli.
  2. Vse sestavine na hitro premešamo z leseno penovko ter pustimo stati 30 minut.
Kaiser žemljice prepletene

FAZA PRIPRAVE GLAVNEGA TESTA

  1. Drugo fazo pričnemo, ko mine 30 minut počivanja Prvega testa.
  2. Takrat k prvemu testu dodamo vse ostale sestavine; 350 g moke, 140 ml mlačne vode, 7 g soli, 5 g suhega kvasa ter 20 g masla sobne temperature.
  3. Zamesimo homogeno testo, brez grudic.
  4. Testo v skledi pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja 30 minut.
  5. Testo razdelimo na 9 – 10 kroglic, vsaka naj tehta približno 100 g.
  6. Tako oblikovane kroglice spet pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati še dodatnih 10 minut.
  7. Iz vzhajanih kroglic oblikujemo 12 cm “rolo”, ki jo najprej na sredini prekrižamo, nato prepletemo, spodnji konec spodvihamo navznoter s spodnje strani, vrhnjega pa iz vrhnje. S prstom pritisnemo v sredini, da se oba konca sprimeta, med dlanmi pa popravimo okrog in okrog kajzerce. Ta postopek se med branjem morda zdi kompliciran, a ni.
Kaiser žemljice prepletene
  1. Oblikovane kajzerce postavimo na pekač obložen s peki papirjem. Postavljamo jih tako, da je med njimi 3 – 4 cm razmaka.
Kaiser žemljice prepletene
Kaiser žemljice prepletene
  1. Oblikovane kajzerce spet pokrijemo s krpo. Vzhajajo naj še 30 minut.
Kaiser žemljice prepletene
  1. Pečico predogrejemo na 250 stopinj Celzija.
  2. Ko so kajzerce dovolj vzhajane jih pošpricamo z vodo in postavimo v pečico.
  3. Prvih 10 minut se pečejo na temperaturi 250 stopinj Celzija.
  4. Po preteku 10 minut jih še enkrat pošpricamo s pršilko in temperaturo znižamo na 200 stopinj Celzija.
  5. Pečemo jih še 10 – 12 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepo zlato rumene.

 

Print Friendly, PDF & Email