Kruh brez gnetenja

Kruh brez gnetenja vzhaja 18 – 20 ur. Nato ga štirikrat prepognemo in pustimo, da počiva še dodatni 2 uri. Po skoraj enodnevnem počivanju gre testo v pekač s pokrovom ter v pečico. Čez dobre pol ure dobimo zelo hrustljav kruh, ki je poln lukenj.

kruh brez gnetenja

Sama sem ta kruh redno pekla pred petimi leti, potem pa sem se kruhu začela izogibati in je peka kruha šla malce na počivanje. Včeraj sem se spomnila nanj in sem se odločila, da recept zapišem še na moj blog, v mojo virtualno “receptarnico”.

kruh brez gnetenja

 

Potrebujemo:

za 1,5 kg hlebec

1 kg moke (500 g bele mehke + 500 g manitoba), 700 ml mlačne vode, 2 čajni žlički soli, 4 g suhega kvasa

  1. V veliki posodi zamešamo moko, vodo, sol in suh kvas.
  2. Na hitro premešamo z leseno penovko.
  3. Pokrijemo s polivinil folijo in pustimo počivati na toplem 18 – 20 ur.
  4. KRUH BREZ GNETENJA
  5. Po preteku tega časa vzhajano testo predenemo na pomokano delovno površino in ga 4 krat prepognemo, z leve, z desne, od spodaj in od zgoraj, vedno proti notranjosti.
  6. kruh brez gnetenja
  7. Prtiček iz blaga rahlo pomokamo in nanj položimo prepognjeno testo.
  8. Vidni robovi naj gledajo navzdol.
  9. Testo dobro pokrijemo in pustimo naj na toplem počiva še 2 uri.
  10. Pečico skupaj s posodo, ki ima pokrov (lahko tudi lonec) ogrejemo na 230 stopinj Celzija.
  11. Ko je posoda ogreta, jo previdno vzamemo iz pečice in vanjo predenemo testo. Spodnji robovi morajo v posodi gledati navzgor. Pomagamo si s cunjo, pazimo, da se ne opečemo.
  12. Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico.
  13. Pokrit se kruh peče prvih 30 minut.
  14. Nato ga odkrijemo in pečemo še dodatnih 15 – 20 minut, da dobi lepo zlato rjavo skorjico.
  15. kruh brez gnetenja
  16. Pečen kruh vzamemo takoj iz posode in ga postavimo na rešeto, kjer ga popolnoma ohladimo preden ga narežemo.
kruh brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email