Jelenov golaž

Jelenov golaž, divjačina je najbolj zdravo meso. Pripravila sem ga prvič. In v prvo me je okus mesa, ki spominja na okus govejih jetrc, popolnoma prepričal.

Potrebujemo:

500 g na trakce narezanega jelenovega mesa (na trakce narezano meso stegna), 500 g čebule, 2 stroka česna, 1 korenček, olje, moka, mleta rdeča sladka paprika, mleta rdeča dimljena paprika, paradižnikov koncentrat, sol, poper, 2 lovorjeva lista, brinove jagode

Na olju prepražimo na majhne kocke narezano čebulo, strta stroka česna ter na majhne kocke narezan manjši korenček. Solimo. Pražimo samo toliko časa, da čebula spusti svoj sok. Ne sme postati rjava, ker bo grenka. Dodamo 1 žlico moke, premešamo ter dodamo še po 1/2 žlice mlete sladke rdeče paprike ter mlete dimljene rdeče paprike in 1/2 žlice dvojnega paradižnikovega koncentrata. Premešamo in dodamo na trakce narezano meso. Pražimo toliko časa, da se meso zapeče, vendar pazimo, da se ne prepeče, ker bo preveč suho in ne bo dalo svojega soka. Zalijemo z 2 dl vode. Premešamo, dodamo 2 lista lovorja ter 1 žličko brinovih jagod. Pokrijemo, zmanjšamo temperaturo kuhalne plošče ali ognja. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi dolivamo malce vode. Moje meso je bilo po dobri uri in pol kuhanja že zelo mehko in čebula se je lepo razpustila. Sicer je priporočljiv čas kuhanja za divjačino od 2-3 ure. Vse je odvisno od trdote mesa.

K golažu sem postregla hrustljavo skorjasto baguetto. Odlično pa se podajo žganci, polenta, kruhovi cmoki, sirovi štruklji,…

Če želite lahko polovico vode zamenjate z rdečim vinom. Sama ga nisem uporabila, ker sem želela čimbolj občutiti okus mesa. Mene, je okus tega golaža in sam okus mesa (nisem ravno strasten mesojedec) popolnoma prepričal, zato bom tak golaž večkrat pripravila.

Jelenov golaž
Print Friendly, PDF & Email