za 3 – 4 osebe
500 g prekajenega sv. vrata, 2 čebuli, 1 jušna žlica sv. masti, 1 čajna žlička sladkorja, 2 klinčka, 1 čajna žlička kumine, 1 kozarec kislega zelja Droga, sol, poper, 2 lovorjeva lista, 6 čajnih žličk gorčice, 0,5 dl dobrega piva, 100 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn, 50 ml kisle smetane Pomurskih mlekarn, 3 jajca, 100 g sira Livada Pomurskih mlekarn, maslo Pomurskih mlekarn
Priprava:
- Čebulo narežemo na tanke rezine, ki jih prepražimo na sv. masti skupaj s sladkorjem, klinčki in kumino. Pražimo nekaj minut, da porumeni.
- Dodamo kislo zelje in kuhamo 5 minut. Solimo.
- Prilijemo 100 ml vode in dodamo lovorov list. Pokrijemo in kuhamo 30 minut.
- Odstranimo klinčke in lovorjev list.
- Prekajen sv. vrat narežemo rezine debeline približno 2 cm.
- Pekač premažemo z maslom, dodamo plast zelja.
- Vsako rezino mesa premažemo z žličko gorčice. Rezino poševno položimo v pekač, dodamo malo zelja ter spet z gorčico premazano rezino mesa. Tako ponavljamo dokler ne porabimo vseh rezin mesa.
- Preostanek zelja porazdelimo ob robovih pekača. Po zelju prelijemo pivo.
- Zamešamo smetano in kislo smetano. Vmešamo jajca. Solimo in popramo ter prelijemo po mesu in zelju.
- Po vrhu dodamo riban sir ali sir v rezinah.
- Postavimo v pečico predogreto na 180 stopinj Celzija. Pečemo 50 – 60 minut.
- Pred serviranjem naj se ohlaja 10 minut.
Video recept najdete na YouTube kanalu Sladko Slane Brbončice
0 comments on “Kislo zelje po bavarsko s prekajenim mesom”Add yours →