Mono tortica Polona

Mono tortica Polona je osvežilna hladna tortica, pripravljena iz jogurtove in smetanove kreme. Kot piko na “i” dodamo tortici na vrh sveže sadje, ki dopolni okus hladne kreme.  Ime Polona je dobila po moji mlajši sestrici, katere ime je bila moja izbira <3

Video recept

 

Potrebujemo (za dve mono tortici):

Za piškotno dno: 150 g polnozrnatih piškotov, 90 g masla Pomurskih mlekarn
Za jogurtovo kremo: 2 jušni žlici jogurta Pomurskih mlekarn, 100 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn, 6 g želatine v lističih, 1 žlico sladkorja v prahu
Za okrasitev: nektarina, borovnice (oziroma sveže sadje po želji), lističi mete
Čas priprave: 30 minut
Čas ohlajanja: v hladilniku 4 ure

mono tortica polona

Priprava:
1. Piškote damo v plastično vrečko in jih z lesenim valjarjem zdrobimo. Damo jih v skledo in dodamo še maslo sobne temperature ter premešamo.

mono tortica polona

2. Želatino za 5 minut namočimo v zelo mrzlo vodo, da nabrekne.

mono tortica polona

3. Segrejemo 2 žlici jogurta in eno žlico sladkorja v prahu. Dodamo ožeto želatino in mešamo dokler se želatina popolnoma ne raztopi.

mono tortica polona

4. V posodi stepemo smetano in dodamo mešanico jogurta, sladkorja in želatine. Premešamo od spodaj navzgor.

mono tortica polona

5. Maso vlijemo na osnovo iz piškotov in postavimo v hladilnik za 4 ure. Če se nam s sladico zelo mudi, jo lahko postavimo v zamrzovalnik, kjer naj se ohlaja približno 1 uro in pol.

mono tortica polona

 

mono tortica polona

6. Ko je sladica dovolj hladna, ji pazljivo odstranimo obod in dekoriramo s svežim sadjem in lističi mete.

mono tortica polona
mono tortica polona

Za eno torto premera 16 – 18 cm podvojite količine sestavin.
Če pripravljate sladico za isti dan, lahko v kremo vmešate tudi malo nadrobljenih piškotov. Če pa bo sladica za naslednji dan, raje nadrobljene piškote izpustite, ker postanejo v kremi premehki.

Print Friendly, PDF & Email