Ocvrte mini polpetke

Ocvrte mini polpetke ali ocvrto faširano meso. Finger food. Enostavne za pripravo, lahko jih ponudimo kot mesno prilogo ali kot samostojen mesni prigrizek.

Potrebujemo (kot mesna jed s prilogo za 4 osebe):

1 kg mletega mesa (jaz uporabim mleto svinjsko stegno), 1 jedilna žlica olja, sol, poper, 1 strok česna, manjša žemljica ali 2 rezini kruha (od dneva prej), šopek sveže sesekljanega peteršilja, 1 surovo jajce, krušne drobtine, olje za cvretje

Žemljico ali rezini kruha namočimo v vodi.

V skledi zmešamo mleto meso, olje, sol, poper, strt strok česna, sveže seskljan peteršilj. Dobro premešamo. Dodamo ožet kruh (pazimo, da ga ni preveč, drugače bodo polpetke preveč cmokaste), premešamo in dodamo še surovo jajce. Vse sestavine med seboj res dobro premešamo.

Z dlanmi oblikujemo manjše polpetke. Vzamemo za dobro jušno žlico mesne mase. Vsako oblikovano polpetko povaljamo v krušnih drobtinah.

Segrejemo olje. Pazimo, da ni preveč vrelo. Ocvremo polpetke. Vmes jih enkrat obrnemo. Cvremo približno 15 minut (z obeh strani) na srednji temperaturi.

Ocvrte položimo na kuhinjsko papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.

Ponudimo jih lahko samostojno k pire krompirju, pomfriju, pečenemu, praženemu krompirju ali z omako (mesno, korenčkovo, paradižnikovo, zelenjavno,…). Podajo se tudi k rižu, zelenjavnim prilogam, k testeninam,… Tako tople kot hladne pa lahko na lesenih nabodalcih ponudimo k aperitivu ali hladnemu narezku.

Print Friendly, PDF & Email