Prleška gibanica

Prleška gibanica, sladica iz Severovzodne Slovenije, sestrična bolj znane Prekmurske gibanice. Sestavljena je iz tankega vlečenega testa in mešanice skute ter kisle smetane.

Potrebujemo za pekač mer 24x18cm

1kg skute, 400ml kisle smetane, cca 3cm rezino masla, 2 zavitka vanili sladkorja, 10 žlic sladkorja (če vam ni všeč sladko pecivo, potem zmanjšajte količino sladkorja), 2 jajci, 8 listov vlečenega testa.

vlečeno testo lidl

Najbolj tanko vlečeno testo sem našla v Lidlu.

Vsi mlečni izdelki so znamke Pomurske Mlekarne.

V skeldi z vilico zdrobimo skuto. Vmešamo sladkor ter vanili sladkor. Potem vmešamo še kislo smetano, dve zajetni žlici je prihranimo za zadnji premaz. Na koncu k skuti dodamo še jajci. Vse sem dobro premešamo

Maslo raztopimo v skodelici. S čopičem najprej premažemo dno pekača. Nato prvi list vlečenega testa prepognemo na polovico in spet namažemo vsako plast testa z maslom. Na dno položimo dva prepognjena lista testa. Sledi prvi nadev, na katerega spet položimo prepolovljen list vlečenega testa. Vsako plast testa premažemo z maslom. Na vsako plast testa damo nadev iz skute, dokler je ne porabimo. Zadnja plast prleške gibanice je zaključena iz dveh prepognjenih listov testa, tako kot spodnja. Na vrhnje testo namažemo kislo smetano, ki smo jo zmešali z raztopljenim maslom.

Pečemo pri 200 stopinjah Celzija 30 minut.

Pečeno posujemo s sladkorjem v prahu, počakamo, da se ohladi in jo razrežemo.

Prleška gibanica je bogato sočnega okusa. Meni je všeč okus masla, ki ga pusti na brbončicah. Sladkor lahko prilagodite vašemu okusu, meni je všeč, da je sladka.

0 comments on “Prleška gibanicaAdd yours →

Dodaj odgovor