Rižota s šparglji

Sezona špargljev se je pričela in z njo sezona odličnih jedi. Danes vam predstavljam recept za kremasto rižoto s šparglji.

Rižota s šparglji Foto: Selma Bizjak

Količina: za 2 osebi

Zahtevnost: Preprosto

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:

  • 180 g riža Arborio
  • 250 g špargljev
  • 1 dl belega vina
  • 35 g svežega sirnega namaza
  • 1 strok česna
  • ½ manjše čebule
  • riban parmezan
  • sol
  • poper
  • oljčno olje

Priprava:

  1. Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del, jih operemo in blanširamo v slanem kropu. Blanširane vzamemo iz kropa, ki ga prihranimo za kuhanje rižote. Šparglje narežemo na kolobarje. Vrhe prihranimo za kasneje. Spodnje dele špargljev narežemo na kolobarje in skupaj z malce vode od kuhanja obdelamo s paličnim mešalnikom v homogeno kremo.
  2. V manjšem loncu ali ponvi na nekaj kapljicah olja popražimo olupljen strok česna in vrhe špargljev.
  3. V večji ponvi na dveh žlicah oljčnega olja zarumenimo čebulo in dodamo riž, ki smo ga predhodno oprali pod tekočo vodo in osušili. Riž nenehno mešamo dokler ne postane steklen. Takrat prilijemo belo vino in počakamo, da izhlapi. Riž na zmerni temperaturi kuhališča postopoma zalivamo z vodo, v kateri smo blanširali šparglje in ga kuhamo po navodilih proizvajalca. Pet minut preden je riž kuhan, dodamo špargljevo kremo. Premešamo. Dodamo še svež sirni namaz in riban parmezan. Dodamo še vrhe špargljev. Še enkrat dobro in narahlo premešamo. Kuhališče ugasnemo in razdelimo na krožnika. Po vrhu posujemo riban parmezan.

Dober tek!

www.sladkoslanebrboncice.si

Rižota s šparglji Foto: Selma Bizjak

0 comments on “Rižota s špargljiAdd yours →

Dodaj odgovor