Testo za pizzo “al taglio” iz bara

Testo za pizzo “al taglio” iz bara, je testo, ki je spodaj hrustljavo potem pa do nadeva zelo mehko. To je tista pizza, ki jo lahko v Italiji kupite tako v baru kot v delikatesah trgovin. Razrezana je na pravokotnike in njeno testo ni prav tanko, kot je za pravo pizzo značilno.

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA

Potrebujemo (za 2 klasična pekača iz pečice):

700 g moke (350 g Univerzal Farina + 350 temne moke), 5 ščepcev soli, 2 jušni žlici olja, 450 ml tople vode, 1 kocka svežega kvasa Fala, 1 čajna žlička sladkorja, moka za posip

Priprava:

  1. Najprej pripravimo kvasec. Na dno posodice damo žličko sladkorja, prilijemo 450 ml vode v katero nadrobimo kocko svežega kvasa ter posujemo z moko.
  2. Posodico postavimo na toplo in počakamo 15 minut, da se kvas aktivira.
  3. Medtem v večjo skledo presejemo obe moki in ju z žlico premešamo med seboj. Dodamo sol in olje.
  4. Ko se kvasec aktivira, ga dodamo v skledo.
  5. Zamesimo testo. Dobro ga gnetemo približno 10 minut.
  6. Skledo s testom pokrijemo s pvc kuhinjsko folijo in jo postavimo na toplo.
  7. Testo naj vzhaja toliko časa, da dobi dvojni volumen. Meni je vzhajalo celih 7 ur, ker sem tako hotela.
  8. Vzhajano testo razdelimo na pomokani delovni površini razdelimo na polovico. Oba hlebčka na hitro pregnetemo in pustimo počivati še dodatnih 15 minut.
  9. Nato ju raztegnemo na površino pekača.
  10. Pekač predhodno na tanko premažemo z oljem in enakomerno posujemo z moko (ne preveč!).
  11. Sledi nadev za pizzo po lastnem okusu.
  12. Pizzo pečemo v predogreti pečici na 250 stopinj Celzija od 10 – 12 minut oziroma toliko, da je rob in spodnji del hrustljav ter lepe zapečene barve.

V kolikor bi želeli tanko testo za pizzo, ki bo hrustljavo, testo razdelite na 3 dele in tako pripravite 3 pekače pizze.

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA

TESTO ZA PIZZO “AL TAGLIO” IZ BARA
Print Friendly, PDF & Email