V bistvu je današnja jed kombinacija jajčnih rezancev s pikantno paradižnikovo omako in ocvrtih mesnih kroglic ali kot bi jim na našem koncu rekli; polpet. Da je jed malo bolj praznična, sem jo pred postrežbo še na hitro gratinirala v pečici. Za lažjo postrežbo in samo uživanje sem jih pripravila v manjših porcelanastih posodicah, ki so primerne predvsem takrat, ko nas je za mizo več in tako ni potrebe po razdeljevanju jedi iz večje posode na krožnike.
Za 6 oseb potrebujemo:
250 g jajčnih rezancev, 100 g mozzarella sira, parmezan, maslo, oljčno olje, sol
Za ocvrte mesne kroglice: 400 g mletega mesa, 1 jž olja, 1 žemlja od prejšnjega dne ali debelejša rezina belega kruha, 1 strok česna, sol, poper, jajce, šopek sesekljanega svežega peteršilja, krušne drobtine, olje za cvrtje
Za paradižnikovo omako: oljčno olje, 1 majhno čebulo, 2 konzervi pelatov, sladkor, sol, pikanten feferonček, mešanica italijanskih začimb
Za bešamel omako: 1,5 cm rezina masla, 3 jž moke, 2 dl mleka, sol, poper
Priprava:
- Najprej pripravimo mesne kroglice.
- V manjši skodelici v vodi namočimo kruh.
- V skledo damo mleto meso. Dodamo sol, poper, strt strok česna, sesekljan svež peteršilj, olje, ožet kruh in jajce.
- Zamesimo maso in oblikujemo mesne kroglice v velikosti oreha.
- Vsako oblikovano mesno kroglico povaljamo še v krušnih drobtinah.
- V ponvi segrejemo olje za cvrtje (jaz uporabljam sončnično olje). Ko je olje pravšnje temperature, ocvremo mesne kroglice (8-10 min). Ocvrte odlagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnato brisačko.
- Sledi priprava paradižnikove omake.
- Na oljčnem olju popražimo drobno sesekljano čebulo.
- Ko je zlate barve, dodamo na koščke narezane pelate in njihov sok.
- Dodamo 2 čajni žlički sladkorja, sol, pikanten feferonček in mešanico italijanskih začimb.
- Omako počasi kuhamo.
- Medtem v slanem kropu po navodilih proizvajalca skuhamo še jajčne rezance.
- Pripravimo še bešamel omako.
- V manjšem loncu razpustimo maslo, dodamo moko. Premešamo in pazimo, da ne zarjavi.
- Z manjšo metlico premešamo in postopoma prilijem vso mleko.
- Mešamo toliko časa, da ni več grudic.
- Po okusu solimo in popramo.
- Jajčne rezance odcedimo in vmešamo v omako, nekaj žlic omake prihranimo.
- Mozzarella sir narežemo na kocke.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Pripravimo manjše keramične posodice, ki so primerne za uporabo v pečici. Moje so premera 10 cm.
- V vsako posodico damo na dno tanko rezino masla.
- Sledita dve žlici bešamela.
- V vsako posodico naložimo rezance, med rezance dodamo nekaj kock mozzarella sira.
- Dodamo po dve ocvrti mesni kroglici.
- Po vrhu dodamo še malce paradižnikove omake, ki smo jo prihranili.
- Posujemo s parmezanom.
- V kolikor nam je ostala bešamel omaka, lahko dodamo na vsako še žličko omake.
- Na koncu po vrhu posujemo še ščepec italijanskih začimb.
- Vse posodice postavimo v ogreto pečico. Če imamo funkcijo žar, jo vklopimo in za par minut gratiniramo, da se po vrhu jedi naredi skorjica. Drugače jed pečemo 10 – 15 minut.
- Pečeno jed postrežemo še toplo. Zraven ponudimo oljčno olje in parmezan.
- Prav tako pa jed lahko ponudimo hladno.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Gratinirana gnezdeca iz rezancev in ocvrtih mesnih kroglic”Add yours →