Gre za torto, katere osnova so v sneg stepeni beljaki, ki jih poljubno oblikovane na nizki temperaturi posušimo v pečici. Za nadev pripravimo domačo vanilijevo kremo in stepeno smetano. Torto pa okrasimo s poljubnim svežim sadjem. Gre za sladico, ki sicer časovno potrebuje malce več časa (peka beljakovega biskvita in njegovo ohlajanje), a končni videz in okus te krhke torte poplača ves čas in trud vložen v njeno pripravo.

Za beljakov biskvit: 150 g beljakov (približno 4 jajca), 210 g kristalnega sladkorja, 15 g jedilnega škroba, 1 čajna žlička vanilijeve paste ali ekstrata, 1 čajna žlička jabolčnega kisa
Za vanilijevo kremo: 250 ml smetane za stepanje, 75 ml mleka, 75 g sladkorja, 75g jedilnega škroba, 4 sveži rumenjaki, 1 strok vanilije
Potrebujemo še: 200 ml stepene smetane, sveže sadje po izbiri (borovnice, jagode, maline, robide, ribez, brusnice, …), sladkor v prahu
Priprava beljakovega biskvita:
- Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Beljakom dodamo mešanico kristalnega sladkorja in jedilnega škroba ter jih stepemo v beljakov sneg, ki mora biti trd in bleščeč.
- Nato dodamo še vanilijevo pasto ali ekstrat in jabolčni kis. Stepamo še minuto.
- Beljakovo maso predenemo v dresirno vrečko ali si pri nanosu pomagamo z lopatko ali žlico.
- Na spodnjo stran papirja za peko narišemo krog premera 20 cm.
- Papir postavimo na pekač.
- Na zarisano površino z nasprotne strani enakomerno v krogu namažemo beljakovo maso (višine 1,5 cm).
- S preostankom beljakove mase oblikujemo rob beljakovega biskvita.
- Postavimo v pečico, na srednje vodilo in brez odpiranja biskvit sušimo 1 uro in 40 minut.
- Ko je biskvit pečen, rahlo odpremo pečico, da izhaja vlaga in biskvit popolnoma ohladimo. To traja nekaj ur.
Priprava vanilijeve kreme:
- V lonec zlijemo smetano, mleko ter dodamo strok vanilije, katerega smo predhodno po dolžini prerezali in iz njega v smetano postrgamo najprej semena ter nato dodamo še cel zunanji del. Zavremo, lonec odstavimo ter pustimo počivat 30 min.
- Medtem v drugem loncu z električnimi metlicami zmešamo sladkor, škrob ter rumenjake v puhasto svetlo kremo.
- Po 30 minutah “namakanja” vanilije jo skozi cedilo prelijemo k sladkim rumenjakom ter ročno z metlico na šibkem ognju dobro vse skupaj pazljivo mešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.
- Kremo med stalnim mešanjem z ročno metlico kuhamo 15 minut nato jo odstavimo in ohladimo.
- Kremo pokrijemo s prozorno folijo za živila ter jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Sestavljanje torte:
- Preden torto sestavimo, očistimo in operemo sadje.
- Beljakov biskvit, ki mora biti res ohlajen, previdno predenemo na krožnik ali pladenj, kjer bo torta servirana.
- Robove posujemo s sladkorjem v prahu.
- Biskvit najprej nadevamo s hladno vanilijevo kremo.
- Dodamo stepeno smetano.
- Nato po celotni površini razporedimo sadje.
- In že imamo pripravljeno torto, ki bo navdušila vse ljubitelje sladkih grižljajev.
Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si


0 comments on “Krhka vanilijeva Pavlova”Add yours →