Zelenjavna mineštra

Zelenjavna mineštra, jed na žlico za hladne dni, polna vitaminov. Ta enostavna enolončnica, ki prihaja iz Italije ima nešteto možnosti pri izbiri zelenjave. Pomembno je, da je gosta, skoraj toliko, da žlica lahko stoji pokončno v njej.

Potrebujemo:

5 srednje velikih krompirjev (tako vrsto, da se razkuha), 2 večja korenčka (jaz dam vedno enega oranžnega in enega rumenega), grah, stročji fižol (ali fižolete po naše), por, 2 lista ohrovta, nekaj cvetkov cvetače in brokolija, 1 manjši košček svinjskega mesa (jaz uporabim kare), mini testenine za juho, peteršilj, domača mešanica jušnih začimb, sol, voda

V lonec nalijemo vodo. Dodamo na mini koščke narezano meso, ki smo ga predhodno rahlo potolkli, da se zmehča. Solimo. Lonec pristavimo na štedilnik. Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke, isto naredimo s korenčkom. Dodamo takoj v lonec k mesu. Nato pripravimo ostalo zelenjavo, očistimo cvetačo, brokoli, stročji fižol, grah. Liste ohrovta narežemo na manjše koščke. Ko imamo pripravljeno tudi to zelenjavo, jo vso razen cvetače in brokolija dodamo v lonec.

Nekje na polovici kuhanja iz mineštre vzamemo nekaj krompirja in ga na krožniku pretlačimo z vilico ter ga vrnemo v mineštro, da bo bolj gosta. Takrat dodamo tudi šopek svežega in sesekljanega peteršilja. Lahko pa uporabimo tudi zmrznjenega. Jaz osebno raje uporabim svežega, ker ima več okusa. Dodamo tudi brokoli in cvetačo.

Deset minut pred koncem kuhanja dodamo dve pesti mini testenin za juho in po okusu mešanico jušnih začimb.

Mineštro kuhamo dobro uro.

Če vam mineštre ostane, jo lahko v hladilniku hranite 2-3 dni.

 

0 comments on “Zelenjavna mineštraAdd yours →

Dodaj odgovor