Bešamel omaka

Bešamel omaka je ena od osnovnih omak v italijanski in francoski kuhinji. Pravijo ji tudi omako “lepilo”, saj se uporablja v vseh lazanjah in pri pečenih testeninah oziroma paštah, kot jim Primorci pravimo 😉 Uporabna je v nešteto kombinacijah, tudi pri pečenemu mesu in zelenjavnih narastkih.

Za pripravo te omake potrebujemo: 2cm rezino masla, 2dl mleka, 3 žlice moke, ščepec soli in muškatni orešček.

Ter najpomembneje ročno metlico za mešanje 🙂

Paziti moramo namreč, da se ne pričnejo delati grudice medtem, ko moko zamešamo v maslo.

Maslo raztopimo in vanj vsujemo vso moko naenkrat. Z metlico dovolj hitro mešamo, da ne nastanejo grudice. Mešamo toliko časa, da moka postane zlate barve. Nato dolijemo mleko ter brez prestanka hitro mešamo. Dodamo sol. Omako zgostimo po želji. Ko je končana, nekje 4-5 minut mešanja na rahli temperaturi, začinimo še z muškatnim oreščkom.

0 comments on “Bešamel omakaAdd yours →

Dodaj odgovor