Na Primorskem je frtalja vsem dobro poznana narodna jed, ki sicer izvira iz Furlanije čez mejo. Pa vendar so jo naše none vzele za svojo in tako je dobila mesto narodne jedi na Primorskem. Gre za jajčno jed, ki je nekje med omleto in palačinko.
Potrebujemo: 4 jajca, 1 dl mleka, 2 zvrhani jž moke, 50 g naribanega sira (uporabila sem mešanico cheddar sira in parmezana), 10 -12 češnjevih paradižnikov, liste sveže bazilike, sol, poper, olje (sončnično ali oljčno)
Priprava:
- V posodi z metlicami razžvrkljamo jajca, dodamo mleko in moko ter ščepec soli in poper po okusu.
- V ponvi (premera 20 – 22 cm) segrejemo maščobo in dodamo najprej na kocke narezano čebulo. Ko se čebula zlato rjavo obarva, dodamo na polovico prerezane češnjeve paradižnike.
- V jajčno maso dodamo oprane in osušene lističe bazilike, ki smo jih predhodno natrgali ter grobo nariban sir.
- Sestavine v ponvi dobro segrejemo in čeznje vlijemo jajčno mešanico.
- Frtaljo pečemo od 2 – 5 minut, odvisno od njene debeline.
- Ko robovi zakrknejo, jo s pomočjo krožnika obrnemo še na drugo stran in pečemo še približno toliko časa kot smo pekli prejšnjo stran.
- Frtaljo iz ponve predenemo na servirni krožnik in takoj ponudimo.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Frtalja s paradižniki, sirom in svežo baziliko”Add yours →