NONINA JOTA S KISLO REPO IN MLEČNIMI ŽEMLJICAMI
za joto: 1 kozarec kisle repe Droga, 250 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 strok česna, 100 g prekajenih rebrc, 80 g hamburške slanine, moka, 1 čajna žlička mlete rdeče paprike, olje, sol, poper, lovorjev list, paradižnikov koncentrat v tubi Droga
Priprava:
- Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v malo slane vode.
- V drugem loncu skuhamo repo s strtim strokom česna.
- Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
- Repi odstranimo tretjino vode in jo prihranimo.
- K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in prekajeno rebro. Kuhamo 20 minut.
- V ponvi na maščobi najprej pocvremo slanino. Ocvrto damo v lonec k repi.
- Pripravimo prežganje
- . Na vroči maščobi zarumenimo moko. Ponev odstranimo in dodamo mleto papriko ter kumino. Dobro premešamo in vlijemo k repi.
- Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
- Dodamo še lovorjev list.
- Popramo ter po potrebi solimo.
- Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo še 25 minut.
MLEČNE ŽEMLJICE
Testo zamesimo še preden se lotimo kuhe jote.
za 6 – 8 žemljic
550 g moke, 90 g sladkorja, 50 g masla Pomurskih mlekarn, 300 ml mlačnega mleka Pomurskih mlekarn, 10 g svežega kvasa, 10 g soli, 1 jajce za premaz, bučna semena
Priprava:
- Iz 1 dl mlačnega mleka, žličke sladkorja, kvasa in malce moke pripravimo kvasec.
- Ko se aktivira, ga dodamo k presejani moki ter preostalim sestavinam.
- Umesimo gladko testo. Postavimo ga na toplo in pokrijemo s krpo iz blaga.
- Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
- Nato ga predenemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik.
- Iz večjega pravokotnika izrežemo več manjših, ki jih potem zavijemo od enega konca proti drugemu.
- Tako pripravljene žemljice naj vzhajajo še 15 minut.
- Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo surove žemljice.
- Na vsako žemljico dodamo nekaj bučnih semen.
- Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
- Pečemo 30 – 35 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepe, zlato rjave barve.
- Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
- Žemljice še mlačne ponudimo k joti.
Video recept najdete na YouTube kanalu Sladko Slane Brbončice
Fotografija na naslovnici: Selma Bizjak
0 comments on “Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami”Add yours →