Pita s skuto in karamelo

Poseben okus tej piti doda doma pripravljena karamelna krema. Na koncu te objave najdete povezavo do recepta za pripravo karamele.

Pita s skuto in karamelo
Foto: Rudi Uran

PITA S SKUTO IN KARAMELO

Sestavine

Za krhko masleno testo: 350 g moke, 130 g sladkorja, 120 g masla Pomurskih mlekarn, 1 jajce, 30 ml mleka Pomurskih mlekarn, 1 čajna žlička pecilnega praška

Za skutni nadev:

700 g skute Pomurskih mlekarn, 1 večje jajce, 110 g sladkorja, 6 amaretti poljubčkov (pecivo iz mareličnih jedrc, ki jih lahko nadomestite z drugimi suhimi, krhkimi keksi), 40 g čokoladnih kapljic

Potrebujemo še: karamelno kremo (recept za pripravo je napisan pod receptom za pito), 20 g mandljevih lističev, 2 pesti oluščenih in neslanih arašidov, 1 rumenjak za premaz, sladkor v prahu

Priprava biskvita:

  1. Zamešamo sladkor, presejano moko in pecilni prašek.
  2. Dodamo maslo in jajce. Pregnetemo.
  3. Vmešamo še mleko. Še enkrat dobro pregnetemo.
  4. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.

Priprava skutnega nadeva:

  1. Skuto zamešamo s sladkorjem.
  2. Dodamo rahlo razžvrkljano jajce.
  3. Premešamo in dodamo čokoladne kapljice ter zdrobljene amarette.

Sestava pite:

  1. Testo razdelimo na dva dela. Za spodnji del razvaljamo malo debelejši del.
  2. Pekač premažemo z maslom in posujemo z moko ter ga obložimo s testom.
  3. Dodamo skutni nadev, ga poravnamo in mu po vrhu enakomerno nanesemo karamelno kremo, ki jo predhodno zmehčamo nad vodno paro.
  4. Tanjše razvaljamo še vrhnji del testa s katerim pokrijemo nadevano pito.
  5. Rumenjak rahlo razžvrkljamo. Z njim premažemo celotno površino testa.
  6. Posujemo z mandljevimi lističi ter z arašidi.
  7. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinj Celzija 30 – 40 minut, pita mora biti lepo zlato rumena.
  8. Torto popolnoma ohladimo v pekaču, da skutni nadev lepo zakrkne.
  9. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo.

KARAMELNA KREMA

Potrebujemo: 250 ml tekoče smetane za stepanje Pomurske mlekarne, 180 g sladkorja, 20 g rjavega trsnega sladkorja, 150 ml mleka Pomurske mlekarne, 10 g masla Pomurske mlekarne

Priprava:

  1. Najprej segrejemo mleko.
  2. V drugi lonček damo sladkor in 4 jušne žlice mleka (vedno od segrete količine mleka) ter na nizki temperaturi kuhališča med mešanjem sladkor raztopimo. Ko je raztopljen, mešamo dalje, dokler sladkor ne začne delati mehurčkov in se popolnoma posuši.
  3. Spet dodamo 2 jušni žlici toplega mleka in spet najprej raztopimo sladkor, ki nato spet dela balončke in se posuši. Med mešanjem z žlico gre sladkor lepo odstraniti od roba lončka in že dobiva lepo karamelno barvo.
  4. Spet dodamo 2 jušni žlici mleka in ponovimo postopek tako, da sladkor spet postane suh. Vsakič pridobi tudi malo več karamelne barve.
  5. Ta postopek za tem ponovimo še 3 – 4 krat.
  6. K preostanku toplega mleka dodamo tekočo smetano ter segrejemo. Prilijemo h karamelnemu sladkorju in mešamo dokler ne postane homogeno. Ne sme pa postati preveč gosto.
  7. Dodamo maslo. Z žlico ga vmešamo. Ko žlico dvignemo iz kreme in se ta vleče za žlico kot nit, takrat kuhališče ugasnemo ter mešamo dokler se krema ne ohladi.
  8. V kolikor želimo, da je krema še bolj svetleča, jo v zadnji fazi obdelamo s paličnim mešalnikom.
  9. Tako pripravljeno karamelno kremo do uporabe hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku.

Video recept najdete na YouTube kanalu Sladko Slane Brbončice

Recept za Domačo karamelno kremo pa na povezavi

Fotografija na desni strani: Rudi Uran

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Pita s skuto in karameloAdd yours →

Dodaj odgovor