Pašta Fižol

Pašta fižol je tradicionalna italijanska jed na žlico, enolončnica. Poleg pašte in fižola, ki sta stalnica, se njene sestavine deloma razlikujejo od pokrajine do pokrajine.

Potrebujemo: 600 g fižola (vrste Borlotti ali Cranberry oziroma našega Češnjevca), 1 krompir, 1 srednje velik korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, šopek peteršilja, šopek zelene, 4 jušne žlice sesekljanih pelatov, 4 rezine kraškega pršuta, 30g skorje parmezana, 300 g manjših testenin, sol, poper, oljčno olje, voda.

Priprava:

  1. Fižol preberemo, operemo in pustimo namakati 12 ur. Jaz to najraje storim čez noč.
  2. Namočenemu fižolu zamenjamo vodo, solimo in ga skuhamo.
  3. Rezine pršuta zelo tanko sesekljamo.
  4. Pripravimo zelenjavo. Korenček drobno naribamo. Čebulo drobno sesekljamo. Krompir olupimo in ga grobo naribamo. Sesekljamo še peteršilj in zeleno. Česen stremo.
  5. V loncu segrejemo 4 žlice olja in na vročem najprej pocvremo pršut (1-2 minuti).
  6. Dodamo vso naribano, sesekljano in strto zelenjavo. Tudi to popražimo (5-6 minut).
  7. Dodamo sesekljane pelate, 400 g kuhanega fižola.
  8. Zalijemo z 2 l vode.
  9. Dodamo še skorjo parmezana.
  10. Pokrito kuhamo 40 minut, da fižol skoraj razpade.
  11. Odstranimo skorjo parmezana ter vsebino lonca spasiramo s paličnim mešalnikom.
  12. Zavremo in dodamo pašto. Kuhamo jo po navodilih proizvajalca.
  13. Po potrebi dolijemo vodo.
  14. Tik preden je kuhano vmešamo še 200 g kuhanega fižola.
  15. Po okusu solimo in popramo.
  16. Odstavimo s kuhališča in malo ohladimo.
  17. Na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem in po želji posujemo z ribanim parmezanom.
  18. Postrežemo s hrustljavim kruhom.
PAŠTA FIŽOL
Print Friendly, PDF & Email