Pražen krompir z umešanimi jajci

Pražen krompir z umešanimi jajci je taka jed, ki jo skoraj vsak Slovenec obožuje. Po navadi se znajde na jedilniku ob nedeljah, kot priloga k različnim mesnim jedem. Velikokrat nam ga ostane oziroma smo nekateri tudi taki, ki nismo ravno mesni navdušenci, zato sem sama nekoč v ostanek praženega krompirja v nedeljo zvečer vmešala jajca. In nastala je jed, ki se večkrat znajde na mojem jedilniku, tudi poleti. In tudi kot samostojna jed.

Za pražen krompir potrebujemo:

kuhan krompir v olupkih, maščobo (jaz uporabim malo olja in svinjsko mast z ocvirki), čebulo, sol, domačo mešanico jušnih začimb, jajca

Na vroči maščobi prepražimo čebulo. Rahlo jo solimo. Jaz je pražene nekaj odvzamem, da jo ob serviranju krompirja potresem še po vrhu. Krompir še vroč olupimo in narežemo na rezine. Jaz imam raje tanjše rezine. Dodamo k praženi čebuli ter ga solimo po okusu. Dobro ga prepražimo, da se na dnu ponve ali lonca naredi skorjica, značilna za pražen krompir.

Ko je pražen krompir pripravljen, v vročega dodamo jajca in jih z leseno penovko zamešamo v krompir. Jaz to naredim na hitro, ker imam rada še mehka jajca. Torej jed je pripravljena, ko jajca dobijo želeno trdoto, po vašem okusu.

Pražen krompir z umešanimi jajci dam na krožnik, po vrhu jedi pa dodam še nekaj pražene čebule ter tople ocvirke.

Če pa imate zelo radi mesne jedi, lahko že k praženemu krompirju dodate na kolobarje narezano že kuhano kranjsko klobaso in šele nato umešate jajca. To pa je že hrana za slovenske bogove!

Pražen krompir - še boljši kot je vedno bil
Pražen krompir z umešanimi jajci

0 comments on “Pražen krompir z umešanimi jajciAdd yours →

Dodaj odgovor